Újra advent a Kékestetőn

http://horvathlaszlo.hu/wp-content/uploads/2013/12/DSC_07631.jpghttp://horvathlaszlo.hu/wp-content/uploads/2013/12/DSC_07631.jpghttp://horvathlaszlo.hu/wp-content/uploads/2013/12/DSC_07631.jpghttp://horvathlaszlo.hu/wp-content/uploads/2013/12/DSC_07631.jpghttp://horvathlaszlo.hu/wp-content/uploads/2013/12/DSC_07631.jpghttp://horvathlaszlo.hu/wp-content/uploads/2013/12/DSC_07631.jpgÚjra advent a Kékestetőn

Idén immár negyedik alkalommal rendezett adventünnepet Kékestetőn a Magyar Síakadémia és a Kékesi Sícentrum. A síakadémia idén október 11-étől mentőegység és központi szállító minősítést kapott, így hazánk első középhegységekre szakosodott mentőcsoportja lett. Innen indulnak segíteni a bajba jutottaknak az ország minden részébe.

A Magyarország legmagasabb pontján tartott ünnepségen gyönyörű napsütéses időben, a hófedte hegycsúcson lépett fel a hagyományőrző Mátraderecskei Népdalkör, a Gyöngyösön működő, értelmi fogyatékos felnőttekből és fiatalokból álló Gyöngyszem Zenekar, Keresztes Ildikó és a Kossuth-díjas magyar bluesénekes, dalszerző, előadóművész: Hobo.

Horváth László, a Heves Megyei Kormányhivatalt vezető kormánymegbízott az adventi gyertyagyújtás alkalmával kiemelte, hogy a három esztendővel ezelőtt elindított kezdeményezés hagyománnyá vált, melyet a jövőben is folytatni kívánnak. Horváth László a szentestével végződő várakozást egy bensőséges utazáshoz hasonlította, melyet reményei szerint sok csend és kevés ricsaj kísér a következő hetekben. Horváth László ebben a várakozásban megcsendülő összhangot kívánt a népes hallgatóságnak.

Ünnepi beszédében Weöres Sándor Szembe-fordított tükrök című művéből idézett. „Egyetlen parancs van, a többi csak tanács: igyekezz úgy érezni, gondolkozni, cselekedni, hogy mindennek javára legyél. Egyetlen ismeret van, a többi csak toldás: Alattad a föld, fölötted az ég, benned a létra.” Az ezt tartalmazó költői prózát, amely a Teljesség felé címet viseli, a költő a világháború utolsó két évében írta, benne a borzalmat igyekezett harmóniává szelídíteni, az őt körülvevő szörnyűségekből belső békét teremteni.

 

Ünnepi áldást Kárpáti Kázmér atya, a Gyöngyös-Alsóvárosi Ferences Plébánia és Rendház plébánosa mondott. Szavai szerint korábban, a nyolcvanas évek elején, még titokban kellett adventi gyertyát gyújtani, ám szerencsére mára ez természetessé vált az otthonokban, csakúgy, mint azokon a nyilvános eseményeken, ahol közösen tudunk emlékezni. Ezek az események tesznek tanúbizonyságot arról, hogy a világban nem csak a rossz, hanem a jó is sokasodik. Ezzel az üzenettel gyújtotta meg az atya az első adventi gyertyát azon a koszorún, amelyen az örökzöld az ember reménységét, a fény pedig Isten örök szeretetét, jóságát szimbolizálja.

Az ünnep zárásaként Horváth László meggyújtotta az összetartozást, és a közös ünnepvárást jelképező máglyát Angyalok tisztásán.

2013. december 1.

www.horvathlaszlo.hu

fotó: Czímer Tamás

Megosztás "Újra advent a Kékestetőn" az alábbiakkal

Büszkék vagyunk - Hasonló cikkek
jan. 14., 9 napja

Újévi koncert Bélapátfalván

Újévi koncert Bélapátfalván Ha olyan esztendőnk lesz, ahogyan azt a bélapátfalvai Újévi koncert elindította, akkor idén sok felejthetetlen pillanatban lesz részünk! Sokunk nevében köszönöm a szervezőknek és az előadóknak a nagyszerű élményt, szívből gratulálok!     www.horvathlaszlo.hu Fotó: Gál Gábor 2018. január 14.

nov. 19., 65 napja

Gyöngyösön köszöntöttük a megye legjobb diákolimpikonjait

Gyöngyösön köszöntöttük a megye legjobb diákolimpikonjait A Mátra Múzeum méltó helyszíne volt az országos döntőkön érmet szerzett sportolóink ünnepélyes elismerésének. Köszönöm a felkészítő tanárok áldozatos munkáját, szívből gratulálok minden diákolimpikonunknak! Idén 11 arany-, 15 ezüst- és 12 bronzérmet szereztek a Heves megyeiek, ezzel ismét az ország legjobbjai ...

nov. 18., 66 napja

Hatalmas elismerés

Hatalmas elismerésA Belügyminisztérium Start Plusz díjjal tüntette ki Tarnaleleszt. A címet az ország legkiválóbb közfoglalkoztatási programjait megvalósító önkormányzatok viselhetik. A díjjal további 7 millió forint is jár az önkormányzat részére, mely szintén a közfoglalkoztatás erősítésére költhető! Segély helyett munka – Tarnalelesz a ...