Továbbra is csak használati víz van Abasáron

Továbbra is csak használati víz van Abasáron

A Heves Megyei Védelmi Bizottság döntése alapján, a szakemberek és az önkormányzat megfeszített munkájának köszönhetően kiépültek azok a rendszerek, amelyek Abasárt használati vízzel látják el. Működésüket az illetékes hatóságok soron kívül engedélyezték. Mint ismert, a településen október 7-e óta nincs fogyasztásra alkalmas vezetékes víz, mert az abban található szén tetraklorid, valamint triklór- és tetraklór etilén szennyeződés mértéke meghaladta a vonatkozó rendeletben foglalt határértékeket.

Az abasári vízellátó rendszer feltöltése két irányból történt meg: egyfelől Mátrafüred, másfelől a volt honvédségi kutak irányából. Technikai okok miatt jelenleg e két forrás kevert vize található az abasári vízvezeték-rendszerben. A honvédségi kutak részletes vizsgálatai kiváló kémiai és bakteriológiai eredményeket hoztak, ugyanakkor a nehézfém vizsgálatok elvégzését követően kiderült, hogy a kutak vizében 15 mikrogramm/liter arzéntartalom mutatható ki, amely meghaladja a 10 mikrogramm/liter határértéket.

Ez a tény a hálózati víz teljes körű használati vízként történő felhasználását önmagában nem akadályozná. A települési hálózatról vett vízminták mikrobiológiai vizsgálatának előzetes eredményei szerint azonban a hálózati víz egyelőre nem használható ivásra, főzésre és tisztálkodásra sem. Takarításra, mosásra, wc-öblítésre, tüzivíz biztosítására és a fűtési rendszerek feltöltésére a hálózati víz alkalmas.

Az ivóvizet továbbra is lajtoskocsik biztosítják a korábbi vételezési pontokon.

Az ideiglenesen kiépített rendszer a korábbitól eltérő üzemmódban működik, ezzel összefüggésben előfordulhat csőtörés, nyomásváltozás, illetve a víz zavarossá válhat. Ilyen esetekben kérjük a lakosság szíves türelmét és megértését, valamint azt, hogy azonnal értesítsék a szolgáltatót (tel.: 06 48/514-500) vagy az önkormányzatot (tel.: 06 37/560-400, 06 70/313-6456).

A védelmi bizottság szakértők, illetve a hatóságok bevonásával folyamatosan dolgozik azon, hogy megfelelő műszaki megoldást találjon az egészséges ivóvíz biztosítására. Az ÉRV Zrt. mindaddig eltekint a szolgáltatási díj kiszámlázásától mindaddig, amíg a rendszerbe tiszta, iható víz kerül.

A Heves Megyei Védelmi Bizottság legközelebb kedden ülésezik az abasári vízellátáshoz kapcsolódóan, ahol már konkrét megoldási javaslatok közül választja ki a legmegfelelőbbet.

2013. október 18.

www.horvathlaszlo.hu

fotó: Gál Gábor

Megosztás "Továbbra is csak használati víz van Abasáron" az alábbiakkal

Abasári vízszennyezés - Hasonló cikkek
nov. 27., 57 napja

Újabb támogatások a térség településeinek – már 211 millió forint érkezett!

Újabb támogatások a térség településeinek – már 211 millió forint érkezett!109 millió forint vis maior támogatás odaítéléséről döntött a napokban a Belügyminisztérium: Abasár 95 millió forintot használhat fel bel- és árvízvédelemre, utak és hidak megerősítésére, Pétervására pedig közel 14 millió forintot fordíthat pince- és partfalak megóvására. Ebben az évben a térség ...

szept. 20., 125 napja

A kormány 600 millió forintot biztosít a biztonságos abasári vezetékes ivóvízellátásra

A kormány 600 millió forintot biztosít a biztonságos abasári vezetékes ivóvízellátásraAbasáron 2013 őszén több mint egy hónapig szünetelt a vezetékes ivóvízellátás, mert a vízben határérték feletti koncentrációban veszélyes szerves oldószerek jelenlétét mutatták ki a hatóságok. Az akkori krízishelyzetben a probléma azonnali megoldásaként, a kormány közel 300 millió forint átcsoportosítását rendelte ...

feb. 6., 1081 napja

Újabb kormányzati támogatás az abasári szennyezés feltárására

Újabb kormányzati támogatás az abasári szennyezés feltárásáraÚjabb forrásokat, több mint 47 millió forintot fordít a kormány az abasári vízszennyezettség okának feltárására. A munkák még tavaly kezdődtek meg, a Nemzeti Környezetügyi Intézet mérésekkel és mintavételekkel határolja be a szennyezés pontos helyét. A részletes feltárásra, a területen található ...