Rétvári Bence: az emberek segítése az állam kötelessége

Rétvári Bence: az emberek segítése az állam kötelessége

Demokratikus deficitet jelent, a jogállamba vetett hitet rendíti meg, ha az embereknek rosszak a tapasztalataik a hivatalos, hatósági ügyek intézéséről. Együttműködési hajlandóságot, segítőkészséget kell látniuk. Az állam előírása, hogy adott esetekben erre szükség van, ezért alapvető erkölcsi kötelességünk, hogy a lehető legkönnyebbé tegyük az eljárást és mindeközben ne pazaroljuk az adófizetők pénzét – hangsúlyozta dr. Rétvári Bence, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium államtitkára szerdán Egerben a Megyeházán, a Heves Megyei Államigazgatási Kollégium ülésén.

A Heves Megyei Kormányhivatal által összehívott, idei első kollégiumi ülés egyetlen napirendje a Magyary Zoltán Közigazgatás-fejlesztési Program részeként 2011-ben indult Egyszerűsítési Program végrehajtásának bemutatása volt.

A program célja, hogy a lakosságot érintő hatósági eljárásokat felülvizsgálja és a különböző ügyek intézésével járó, az állampolgárokra háruló adminisztrációs terheket csökkentse. A felesleges bürokráciát kiiktatva lehet elérni azt, hogy kevesebb papírmunka, kevesebb nyomtatvány, kevesebb sorban állás, minél egyszerűbb ügyintézési folyamat segítse az embereket.
Az április 30-án záruló program eredményeként mintegy 245 eljárásnál, 25 százalékkal csökkentek az adminisztrációs terhek.  Ez többek között a családtámogatással, GYED-del, GYES-sel, az oktatással, az otthonteremtéssel, a közműszolgáltatásokkal és az okmányokkal kapcsolatos ügyeket érinti.
A következő jelentős lépés idén novemberben történik meg, amikor a jelenlegi 29 helyett országosan 300 helyen nyílnak meg a kormányablakok, s ezekben a mostani 62-höz képest mintegy 2500 féle ügyet lehet majd intézni.
Az államtitkár egri látogatása alkalmával Horváth Lászlóval, a Heves Megyei Kormányhivatalt vezető kormánymegbízottal is találkozott.

2013. április 10.

Fotó: hirado.hu

(Kommunikáció – Heves megye)

Megosztás "Rétvári Bence: az emberek segítése az állam kötelessége" az alábbiakkal

Államigazgatási reform - Hasonló cikkek
jún. 12., 1046 napja

Immár két kormányablak Gyöngyösön

Immár két kormányablak GyöngyösönImmár két kormányablak szolgálja a gyöngyösieket és a térségben élőket, ezzel elsősorban az ügyfelek nyertek, hiszen választhatják a hozzájuk közelebb esőt, a számukra könnyebben megközelíthetőt – erről beszélt a járási hivatal vezetője, dr. Bekecs Andrea az Eszperantó úti kormányablak ünnepélyes ...

máj. 30., 1790 napja

Folyamatos a párbeszéd a közigazgatás szereplőivel

Folyamatos a párbeszéd a közigazgatás szereplőivelSzerdán a Heves Megyei Kormányhivatal adott helyet a Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) soron következő fórumának. Az önkormányzati érdekek védelmére hivatott szervezet lehetőséget nyújtott a településvezetők észrevételeinek megvitatására. Aki közösségi életet irányít, az igen összetett feladatot vállal – fogalmazott dr. ...

jan. 3., 1936 napja

Történelmi nap az államigazgatásban

Történelmi nap az államigazgatásbanAz idei esztendő első munkanapja történelmi értékű, valóban „nagybetűs” nap a magyar államigazgatásban. Az új államigazgatási rendszer elkezdte a működését – hangsúlyozta mai, pétervásárai sajtótájékoztatóján Horváth László országgyűlési képviselő, a Heves Megyei Kormányhivatalt vezető kormánymegbízott. Mint mondta, ahhoz, hogy zökkenőmentes ...