Nyolcmilliárddal könnyebb

Nyolcmilliárddal könnyebb

A Heves Megyei Kormányhivatalban szerdán délután aláírták az adósságkonszolidációról szóló megállapodást Heves megye ötezer lakosnál népesebb településeinek önkormányzati vezetőivel. Ahogyan azt az aláírást megelőző, délelőtti, egri sajtótájékoztatón Horváth László kormánymegbízott bejelentette, ezek a városok a kormány keddi döntése nyomán csaknem nyolcmilliárd forintnyi adósságtól szabadulnak meg.

Horváth László szavai szerint Egertől 60 százalék, Gyöngyöstől és Hatvantól 50-50 százalék, Lőrincitől és Füzesabonytól pedig 40-40 százaléknyi adósságot vállal át az állam. Ennek köszönhetően a megyeszékhely 4,5 milliárd, Gyöngyös több, mint 1,5 milliárd, míg Hatvan közel félmilliárd forint adósságtól szabadul meg. A kormánymegbízott elmondta: a három említett város esetében, amelyek a megye gazdaságának gerincét adják, pozitív döntés született, vagyis az 50 százalékot eléri, illetve meghaladja az adósságkonszolidáció. A kormányzat értékelte azt, hogy e települések önkormányzatai felelős gazdálkodást folytattak.

A sajtótájékoztatón dr. Nyitrai Zsolt honatya egyebek mellett arról beszélt, hogy a megye kormánypárti országgyűlési képviselőinek és polgármestereinek lobbierejét jelzi az adósságátvállalás kedvező aránya. Habis László, Eger polgármestere hangsúlyozta, hogy az adósságkonszolidáció nyomán a jövő évben 1,7 milliárd forintról 900 millió forintra csökken a város adósságterhe.
Faragó László, Gyöngyös polgármestere azt emelte ki, hogy a konszolidáció eredményeként felszabaduló forrásokat a munkahelyteremtés elősegítésére fordítják.

2013. március 1.

Forrás: www.kormanyhivatal.hu/hu/heves

Fotó: Nemes Róbert

Megosztás "Nyolcmilliárddal könnyebb" az alábbiakkal

Adósságrendezés - Hasonló cikkek
feb. 15., 1893 napja

Gyöngyös több segítséget kap

Gyöngyös több segítséget kapHorváth László országgyűlési képviselő, a Heves Megyei Kormányhivatalt vezető kormánymegbízott javaslatára várhatóan Gyöngyös adósságának 50 százalékát vállalja majd át az állam. A korábbi irányadó szám ugyan 40 százalék volt, ám megalapozottan remélhető, hogy a magasabb összegű segítségben részesül a város. ...