Kormánydöntés a vízellátás biztosításáról és a feltárásról

http://horvathlaszlo.hu/wp-content/uploads/2013/11/813_4342.jpghttp://horvathlaszlo.hu/wp-content/uploads/2013/11/813_4342.jpghttp://horvathlaszlo.hu/wp-content/uploads/2013/11/813_4342.jpghttp://horvathlaszlo.hu/wp-content/uploads/2013/11/813_4342.jpghttp://horvathlaszlo.hu/wp-content/uploads/2013/11/813_4342.jpgKormánydöntés a vízellátás biztosításáról és a feltárásról

 

Abasáron 2013. október 7-én megszűnt a vezetékes ivóvíz-ellátás, mert a vízben határérték feletti koncentrációban szerves oldószerek (tetraklór-etilén és szén-tetraklorid, triklór-etilén) jelenlétét mutatták ki a hatóságok – emlékeztetett Horváth László mai rendkívüli, Abasáron tartott sajtótájékoztatóján.

A használati víz biztosítására átmenetileg beüzemelt volt honvédségi kutak vizében arzént találtak, így a településen több mint 3 hete nem használható főzésre vagy fürdésre a vezetékes víz. A településen a tiszta ivóvizet jelenleg is lajtoskocsik és ivóvíztartályok biztosítják.

A megyei védelmi bizottság múlt heti határozatának értelmében Mátrafüred és Pálosvörösmart között megkezdődött egy földfelszín alatti, hideg időjárás esetén is garantáltan üzemelő, ideiglenes átkötővezeték kiépítése, amely segítségével Abasár lakosai várhatóan egy héten belül egészséges ivóvizet kaphatnak.

A mai ismereteink szerint egy nagy kiterjedésű szennyezésről van szó, amely más vízbázisokat is elérhet és ezt meg kell akadályozni. Ez a probléma nem csak Abasár és az ott élő 2500 ember problémája, hiszen a szomszédos településeken – Gyöngyösön, Gyöngyöshalászon, Gyöngyössolymoson, Gyöngyösoroszin, Halmajugrán, Markazon, Pálosvörösmarton, Detken és Visontán – mintegy 55 ezer ember ivóvize kerülhet veszélybe – hangsúlyozta Horváth László.

A kormánymegbízott kezdeményezésére a Vidékfejlesztési Minisztérium vezetésével és az érintett tárcákkal együttműködve tárcaközi egyeztető bizottság alakult, mely a Kormány részére előterjesztést készített, melynek célja a biztonságosan fogyasztható ivóvíz biztosításához szükséges beruházások megvalósítása, valamint a szennyezés feltárása a régió vízbázisainak védelme érdekében.  A Kormány az előterjesztést szerdai ülésén megtárgyalta és döntött arról, hogy a központi költségvetésről szóló törvényben foglalt rendkívüli kormányzati intézkedések terhére 90 millió forint azonnali átcsoportosítását rendeli el a végső megoldást jelentő, az Abasárt Mátrafüreddel összekötő – Pálosvörösmartot kikerülő – 3,9 km-es átkötővezeték megépítésére. Ennek kivitelezése a tervezési és engedélyezési eljárást követően 4-6 hétig tart. A Heves Megyei Kormányhivatalban munkacsoport alakult, melynek feladata, hogy közreműködjön a szükséges engedélyek mihamarabbi beszerzésében.

A kormány döntése értelmében ezen felül további 170 millió forintot csoportosítottak át az abasári kutakban található szennyeződés feltárására, valamint a térség vízbázisainak teljes körű állapotfelmérésére.

Ki lehet mondani, hogy az abasári vízszennyeződés kapcsán több szereplő részéről történtek komoly mulasztások és jogszabálysértések, ezek felelőseit meg kell nevezni – hangsúlyozta Horváth László.

Az ÉRV Zrt. 2013 márciusában vette át a helyi önkormányzat tulajdonában lévő Abasár Vízgazdálkodási Nonprofit Kft.-től az abasári ivóvízkutak üzemeltetését.  Az átvételhez kötődően ez év májusában mintavétel és laboratóriumi vizsgálat is történt, mely szerint már ekkor határérték felett volt kimutatható az ivóvízben a tetraklór-etilén és triklór-etilén jelenléte.  Ekkor az üzemeltető nem tett eleget azonnali bejelentési kötelezettségének, amelyet jogszabály is előír. Bár júliusban benyújtotta szokásos negyedéves beszámolóját, a Népegészségügyi Szakigazgatási Szerv ezzel kapcsolatosan nem járt el kellő és elvárható szakmai figyelemmel, így a veszély továbbra sem került feltárásra. Elmondható tehát, hogy fél évig nem történt érdemi intézkedés a szennyezéssel kapcsolatban.

A jelenleg rendelkezésre álló információk alapján szintén mulasztás gyanúját veti fel az, hogy a 2010 és 2013 márciusa között az abasári vízellátásért felelős üzemeltető, a helyi önkormányzat tulajdonában lévő Abasár Vízgazdálkodási Nonprofit Kft. nem végezte el, illetve nem rendelte meg a jogszabályban számára előírt részletes vizsgálatokat.

Az Abasár Vízgazdálkodási Nonprofit Kft.-nek a 201/2001. (X. 25.) számú, az ivóvíz minőségi követelményeiről és az ellenőrzés rendjéről szóló kormányrendelet 2010. január elsején hatályba lépő módosításának értelmében évente két alkalommal kötelessége lett volna olyan laborvizsgálatot elrendelnie, amely a most feltárt méreganyagok kimutatására is irányul. 2010-ben mindössze egy ilyen mérés történt a település egyik közkifolyójánál, amely már akkor kimutatta a tetraklór-etilén és triklór-etilén jelenlétét a jogszabályi határérték alatt. A mért mennyiség 8.7 mikrogramm/liter volt, ami alig marad el a hivatalos határérték, a 10 mikrogramm/liter koncentrációtól. Ilyen mérési eredmények birtokában elvárható lett volna, hogy újabb vizsgálatokat végezzenek, de ez akkor nem történt meg. Sőt, a jogszabályi kötelezettséget elmulasztva 2011-ben és 2012-ben az üzemeltető egyszer sem végzett ilyen méréseket. Az is felróható, hogy ebben az időszakban az illetékes hatóság – a Népegészségügyi Szakigazgatási Szerv – ezt a mulasztást nem észlelte, és ennek kapcsán, a törvényi kötelezettség betartása érdekében, nem tett lépéseket. Nem csak szakmai, hanem súlyos morális mulasztás is történt.

A fenti információk birtokában Horváth László belső ellenőrzést és fegyelmi vizsgálatot rendelt el a megyei Népegészségügyi Szakigazgatási Szervnél. A vizsgálat lezárultáig kezdeményezi a megyei tisztifőorvos felfüggesztését.

A rendelkezésre álló információkról a kormánymegbízott tájékoztatta a rendőrséget és az illetékes állami hatóságokat, kérte a szükséges vizsgálatok lefolytatását és a személyes felelősség megállapítását.

www.horvathlaszlo.hu

Eger, 2013. október 31.

fotó: Gál Gábor

Megosztás "Kormánydöntés a vízellátás biztosításáról és a feltárásról" az alábbiakkal

Abasári vízszennyezés - Hasonló cikkek
nov. 27., 55 napja

Újabb támogatások a térség településeinek – már 211 millió forint érkezett!

Újabb támogatások a térség településeinek – már 211 millió forint érkezett!109 millió forint vis maior támogatás odaítéléséről döntött a napokban a Belügyminisztérium: Abasár 95 millió forintot használhat fel bel- és árvízvédelemre, utak és hidak megerősítésére, Pétervására pedig közel 14 millió forintot fordíthat pince- és partfalak megóvására. Ebben az évben a térség ...

szept. 20., 123 napja

A kormány 600 millió forintot biztosít a biztonságos abasári vezetékes ivóvízellátásra

A kormány 600 millió forintot biztosít a biztonságos abasári vezetékes ivóvízellátásraAbasáron 2013 őszén több mint egy hónapig szünetelt a vezetékes ivóvízellátás, mert a vízben határérték feletti koncentrációban veszélyes szerves oldószerek jelenlétét mutatták ki a hatóságok. Az akkori krízishelyzetben a probléma azonnali megoldásaként, a kormány közel 300 millió forint átcsoportosítását rendelte ...

feb. 6., 1080 napja

Újabb kormányzati támogatás az abasári szennyezés feltárására

Újabb kormányzati támogatás az abasári szennyezés feltárásáraÚjabb forrásokat, több mint 47 millió forintot fordít a kormány az abasári vízszennyezettség okának feltárására. A munkák még tavaly kezdődtek meg, a Nemzeti Környezetügyi Intézet mérésekkel és mintavételekkel határolja be a szennyezés pontos helyét. A részletes feltárásra, a területen található ...

ápr. 2., 1390 napja

Elkezdődött a végleges vízvezeték építése Abasáron

Elkezdődött a végleges vízvezeték építése Abasáron2013 októberében szennyező anyagokat mutattak ki az abasári ivóvízben, így a településen átmenetileg megszűnt a vezetékes ivóvízszolgáltatás. A lakosság rövid ideig lajtoskocsik segítségével jutott vízhez, majd megépült egy ideiglenes vízvezeték, melyen keresztül jelenleg Pálosvörösmart érintésével Mátrafüredről érkezik az ivóvíz Abasárra. Az ...

jan. 8., 1474 napja

A belső vizsgálat eredményei a büntetőeljárást is segíthetik

A belső vizsgálat eredményei a büntetőeljárást is segíthetikAbasáron az elmúlt év végén több mint egy hónapig szünetelt a vezetékes ivóvíz-ellátás, mert a vízben határérték feletti koncentrációban szerves oldószerek jelenlétét mutatták ki. Az Országos Tisztiorvosi Hivatal (OTH), a Heves Megyei Kormányhivatal Hatvani Járási Hivatal Járási Népegészségügyi Intézete, valamint ...

nov. 27., 1516 napja

Abasár: a kormány senkit sem hagy magára

Abasár: a kormány senkit sem hagy magáraNovember első felében befejeződött annak a földfelszín alatti, ideiglenes átkötővezetéknek a kiépítése, amelyen keresztül Abasár lakosai e hónap közepétől egészséges ivóvizet fogyaszthatnak. Az elmúlt másfél hét alatt már nem fordultak elő csőtörések és egyéb műszaki hibák sem, így egyelőre átmeneti, ...

nov. 15., 1528 napja

Mától iható víz folyik a csapokból Abasáron

Mától iható víz folyik a csapokból AbasáronAbasáron 2013. október 7-én megszűnt a vezetékes ivóvíz-ellátás, mert a vízben mérgező vegyi anyagok jelenlétét mutatták ki a hatóságok. Az elmúlt 40 napban a településen tiszta ivóvizet lajtoskocsikból és ivóvíztartályokból biztosítottak. A napokban befejeződött annak a földfelszín alatti, ideiglenes átkötővezetéknek a ...