Kiemelt turisztikai térséggé válhat a Mátra

http://horvathlaszlo.hu/wp-content/uploads/2017/05/817_5435.jpghttp://horvathlaszlo.hu/wp-content/uploads/2017/05/817_5435.jpghttp://horvathlaszlo.hu/wp-content/uploads/2017/05/817_5435.jpgKiemelt turisztikai térséggé válhat a Mátra

Idén 130 éves a mátrai turizmus. Ebből az alkalomból tartott ma konferenciát a Mátra Jövője Turisztikai Egyesület és a Gyöngyös Mátra Turisztikai Közhasznú Egyesület a mátrafüredi Hotel Ózonban.

A rendezvény megnyitójában Kápolnai Nagy Ágnes, a 11 éve alakult Mátra Jövője Turisztikai Egyesület elnöke ismertette az évfordulóhoz kapcsolódó programokat, bemutatta egyesületük tevékenységét, programkínálatuk egyedi és hagyományos elemeit.

Nagy Róbert Károly, a Gyöngyös Mátra Turisztikai Közhasznú Egyesület elnöke köszöntőjében beszélt a közeljövőt érintő terveikről.

Horváth László, a térség országgyűlési képviselője a mátrai turizmus kapcsán a biztonság szerepét emelte ki. Az elmúlt időszak szélsőséges időjárása megmutatta, hogy a személy- és vagyonvédelem elsődleges fontosságú, a megközelíthetőségnek és az áramellátásnak biztosítottnak kell lenni. A magyar turizmusfejlesztés ettől az évtől új keretek között mozog, a projekteket nem szigetszerűen, hanem térségi szinten valósítják meg – emlékeztetett a képviselő.

Az országban jelenleg három kiemelt turisztikai térség van: Balaton, Sopron-Fertő és Tokaj-Felsőtisza-Nyírség. A kiemelt turisztikai térségi státusz komoly forrásokat jelent az érintett régióknak, a Balaton 300 milliárd, Sopron-Fertő mintegy 70 milliárd, Tokaj-Felsőtisza-Nyírség pedig 102 milliárd forintból fejlődhet tovább.

A bevonandó térségekre vonatkozó javaslatokat a Magyar Turisztikai Ügynökség terjeszti a kormány elé. Horváth László elmondta: a szakmai szervezet vezetőjével való sikeres egyeztetés eredményeként lehetőség van arra, hogy még az év végéig a  Mátra beillesztésre kerüljön a programba. Ez történelmi lehetőség és felelősség is egyben – emelte ki a képviselő. A turisztikai térségek között igen erős a verseny, a Mátrának ehhez kell felzárkóznia. A különböző típusú turisztikai szolgáltatások egységként való kezelése innentől elengedhetetlen. A kiemelt turisztikai térséggé válás folyamatát a képviselő koordinálja, az ehhez szükséges szakmai anyagok összeállításában pedig elsősorban a mátrai turisztikai desztináció menedzsmentek (TDM-ek), az önkormányzati vezetők és az infrastruktúrát kezelő hatóságok tudására, aktív közreműködésére számít. A kiemelt térségben megvalósuló fejlesztésekhez háttérágazati fejlesztés is kapcsolódhat.

Horváth László a konferencián azt is bejelentette, hogy tárgyalásokat, előkészítő szakmai egyeztetéseket folytatott a Magyar Energia Hivatallal és a Nemzeti Fejlesztési Minisztériummal annak érdekében, hogy a Felső-Mátrában több súlyos áramellátási nehézséget okozó, sérülékeny légvezetékeket földkábelekkel lehessen kiváltani. Ez mérföldkő lehet a biztonság terén. A következő időszakban a régóta várt beruházás tervezési munkálatai kezdődnek meg.

 

www.horvathlaszlo.hu

Fotó: Gál Gábor

Megosztás "Kiemelt turisztikai térséggé válhat a Mátra" az alábbiakkal

Gyöngyösi választókerület - Hasonló cikkek
okt. 27., 88 napja

Ingyenes étkezés igényelhető az őszi szünetre

Ingyenes étkezés igényelhető az őszi szünetreA kormány döntése értelmében az iskolákban a hétfőn kezdődő őszi szünetre a hátrányos és halmozottan hátrányos helyzetű gyermekek számára napi egyszeri ingyenes meleg étkezés igényelhető, amit a helyi önkormányzat jegyzőjénél kell jelezni. Idén is mind a négy iskolai szünetben, így az ...

okt. 26., 89 napja

Védjük meg Magyarországot!

Védjük meg Magyarországot!Térségünk több településén standokat állítottunk fel, hogy minél több emberhez eljusson az üzenetünk: Nem hagyjuk, hogy ránk kényszerítsék a Soros-tervet, hogy megmondják nekünk, kikkel éljünk együtt. Köszönöm segítőink önkéntes munkáját!   2017. október 26. www.horvathlaszlo.hu

okt. 9., 106 napja

Ülésezett az Önkormányzatok Mátrai Szövetsége

Ülésezett az Önkormányzatok Mátrai SzövetségeA Mátra fejlesztéséről tartott előadást Horváth László Abasáron, az Önkormányzatok Mátrai Szövetsége közgyűlésén. A Mátra kiemelt turisztikai térséggé nyilvánításának kapcsán beszámolt az eddig elvégzett közös munkáról, valamint arról, hogy a mielőbbi kivitelezés elősegítésé érdekében a kormány a légvezetékek földkábellel való ...