Kiemelt turisztikai térséggé válhat a Mátra

http://horvathlaszlo.hu/wp-content/uploads/2017/05/817_5435.jpghttp://horvathlaszlo.hu/wp-content/uploads/2017/05/817_5435.jpghttp://horvathlaszlo.hu/wp-content/uploads/2017/05/817_5435.jpgKiemelt turisztikai térséggé válhat a Mátra

Idén 130 éves a mátrai turizmus. Ebből az alkalomból tartott ma konferenciát a Mátra Jövője Turisztikai Egyesület és a Gyöngyös Mátra Turisztikai Közhasznú Egyesület a mátrafüredi Hotel Ózonban.

A rendezvény megnyitójában Kápolnai Nagy Ágnes, a 11 éve alakult Mátra Jövője Turisztikai Egyesület elnöke ismertette az évfordulóhoz kapcsolódó programokat, bemutatta egyesületük tevékenységét, programkínálatuk egyedi és hagyományos elemeit.

Nagy Róbert Károly, a Gyöngyös Mátra Turisztikai Közhasznú Egyesület elnöke köszöntőjében beszélt a közeljövőt érintő terveikről.

Horváth László, a térség országgyűlési képviselője a mátrai turizmus kapcsán a biztonság szerepét emelte ki. Az elmúlt időszak szélsőséges időjárása megmutatta, hogy a személy- és vagyonvédelem elsődleges fontosságú, a megközelíthetőségnek és az áramellátásnak biztosítottnak kell lenni. A magyar turizmusfejlesztés ettől az évtől új keretek között mozog, a projekteket nem szigetszerűen, hanem térségi szinten valósítják meg – emlékeztetett a képviselő.

Az országban jelenleg három kiemelt turisztikai térség van: Balaton, Sopron-Fertő és Tokaj-Felsőtisza-Nyírség. A kiemelt turisztikai térségi státusz komoly forrásokat jelent az érintett régióknak, a Balaton 300 milliárd, Sopron-Fertő mintegy 70 milliárd, Tokaj-Felsőtisza-Nyírség pedig 102 milliárd forintból fejlődhet tovább.

A bevonandó térségekre vonatkozó javaslatokat a Magyar Turisztikai Ügynökség terjeszti a kormány elé. Horváth László elmondta: a szakmai szervezet vezetőjével való sikeres egyeztetés eredményeként lehetőség van arra, hogy még az év végéig a  Mátra beillesztésre kerüljön a programba. Ez történelmi lehetőség és felelősség is egyben – emelte ki a képviselő. A turisztikai térségek között igen erős a verseny, a Mátrának ehhez kell felzárkóznia. A különböző típusú turisztikai szolgáltatások egységként való kezelése innentől elengedhetetlen. A kiemelt turisztikai térséggé válás folyamatát a képviselő koordinálja, az ehhez szükséges szakmai anyagok összeállításában pedig elsősorban a mátrai turisztikai desztináció menedzsmentek (TDM-ek), az önkormányzati vezetők és az infrastruktúrát kezelő hatóságok tudására, aktív közreműködésére számít. A kiemelt térségben megvalósuló fejlesztésekhez háttérágazati fejlesztés is kapcsolódhat.

Horváth László a konferencián azt is bejelentette, hogy tárgyalásokat, előkészítő szakmai egyeztetéseket folytatott a Magyar Energia Hivatallal és a Nemzeti Fejlesztési Minisztériummal annak érdekében, hogy a Felső-Mátrában több súlyos áramellátási nehézséget okozó, sérülékeny légvezetékeket földkábelekkel lehessen kiváltani. Ez mérföldkő lehet a biztonság terén. A következő időszakban a régóta várt beruházás tervezési munkálatai kezdődnek meg.

 

www.horvathlaszlo.hu

Fotó: Gál Gábor

Megosztás "Kiemelt turisztikai térséggé válhat a Mátra" az alábbiakkal

Gyöngyösi választókerület - Hasonló cikkek
máj. 26., 116 napja

A 2018-as költségvetés a munkából élőkről, a családokról, a biztonságról szól

A 2018-as költségvetés a munkából élőkről, a családokról, a biztonságról szólA 2018-as költségvetés a stabilitás, a kiszámíthatóság és a fejlődés költségvetése, mely elsősorban a munkából élőkről, a gyermeket nevelő családokról és az ország védelméről szól, de minden magyar számára megteremti a lehetőséget arra, hogy ismét léphessen egyet előre a saját ...

máj. 23., 119 napja

Segítség a mátrai szőlő- és gyümölcstermelőknek

Segítség a mátrai szőlő- és gyümölcstermelőknekA szélsőséges időjárás okozta mezőgazdasági károk enyhítésére tett kormányzati intézkedésekről tartott tegnap sajtótájékoztatót Horváth László, a térség országgyűlési képviselője, Győrffy Balázs, a  Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke és Szabó Zsolt fejlesztés- és klímapolitikáért, valamint kiemelt közszolgáltatásokért felelős államtitkár Gyöngyöstarjánban.  Az elmúlt időszakban hóesés, ...

máj. 9., 133 napja

Június 25-én Domoszló jövője a tét

Június 25-én Domoszló jövője a tétTeltház előtt mutatkozott be a Fidesz-KDNP domoszlói polgármesterjelöltje, Paulenka Richárd. A művelődési házban megtartott rendezvényen részt vett Horváth László, a térség országgyűlési képviselője is, aki úgy fogalmazott: a település egykori vezetője, Havelant István emléke, és a domoszlóiak megérdemlik, hogy olyan ...