Ideiglenes csatornahálózat épül Abasáron

http://horvathlaszlo.hu/wp-content/uploads/2013/10/813_83421.jpghttp://horvathlaszlo.hu/wp-content/uploads/2013/10/813_83421.jpghttp://horvathlaszlo.hu/wp-content/uploads/2013/10/813_83421.jpgIdeiglenes csatornahálózat épül Abasáron

A Heves Megyei Védelmi Bizottság mai, Abasáron tartott kihelyezett ülésén döntött a mátrafüredi, pálosvörösmarti és abasári ivóvízhálózatok ideiglenes összekapcsolásáról, valamint az abasári volt honvédségi kutak üzembe helyezésének megkezdéséről. Mint elhangzott, a településen jelenleg csak korlátozott célra használható vízben a szennyező anyagok koncentrációja rövid időn belül valószínűleg nem csökken, ezért szükséges alternatívákat keresni. Figyelembe kell venni azt is, hogy a tél közeledtével a mostani, lajtoskocsikkal biztosított ivóvízellátás csupán időleges megoldás.

Mint ismert, a községben végzett korábbi hatósági laboratóriumi vizsgálat szén-tetraklorid, triklór-etilén és tetraklór-etilén határérték feletti jelenlétét igazolta az ivóvízben. A szerda esti korlátozás értelmében a vezetékes víz továbbra is csak tüzivízként, wc-öblítésre, illetve a fűtési rendszerek feltöltésére használható.

A vízszolgáltatók bevonásával zajlott ülésen kiderült: az abasári volt honvédségi kutak bevizsgálása és a hálózatba történő bekapcsolása, valamint Mátrafüred, Pálosvörösmart és Abasár vízhálózatának összekapcsolása jelentheti a leggyorsabb megoldást. Mindez a földfelszín feletti csatornahálózat kiépítésével ideiglenes vízellátást biztosít Abasár számára. Az egymással párhuzamosan létesítendő vezetékrendszerek két szolgáltató, a Heves Megyei Vízmű Zrt., valamint az Észak-magyarországi Regionális Vízművek (ÉRV) Zrt. együttműködésével épülhetnek meg. Kétszer háromszáz méter új vezetékszakaszra lesz szükség. Ennek révén a település 400 m3/nap körüli vízszükséglete teljes mértékben kiszolgálhatóvá válik.

A két említett technikai megoldás kivitelezése egymástól függetlenül körülbelül két napba telik. Az üzembe helyezést követően megtörténik az új, illetve a régen használt vezetékszakaszok teljes fertőtlenítése és a vízrendszer teljes átöblítése. A víz az ezt követő kémiai és biológiai laborvizsgálatok eredményeinek ismeretében nyilvánítható csak használhatóvá. Ezek a lépések és a kötelező vizsgálatok további néhány napot vesznek igénybe.

A községben a vízvételezési lehetőség a munkálatok teljes ideje alatt is biztosított.

Dr. ifj. Wernigg Róbert megyei tisztifőorvos az ülésen beszámolt arról, hogy a szomszédos Gyöngyösön, Gyöngyöshalászon, Halmajugrán, Markazon, Pálosvörösmarton és Visontán elvégzett hatósági laboratóriumi vizsgálat szén-tetraklorid, triklór-etilén és tetraklór-etilén jelenlétét nem igazolta, a településeken a víz egészséges, iható. Ezzel egyidejűleg megtörtént lakossági ásott kút laboratóriumi vizsgálata is. Ezek használata az eredmények alapján az egyéb szennyeződések (férgek, gombák) miatt nem javasolt.

Az eddigi gyakorlatnak megfelelően a védelmi bizottság döntéseiről és az új fejleményekről ma 18 órakor lakossági fórumon tájékoztatják az abasáriakat.

www.horvathlaszlo.hu

2013. október 10.

fotó: Gál Gábor

 

Megosztás "Ideiglenes csatornahálózat épül Abasáron" az alábbiakkal

Abasári vízszennyezés - Hasonló cikkek
nov. 27., 57 napja

Újabb támogatások a térség településeinek – már 211 millió forint érkezett!

Újabb támogatások a térség településeinek – már 211 millió forint érkezett!109 millió forint vis maior támogatás odaítéléséről döntött a napokban a Belügyminisztérium: Abasár 95 millió forintot használhat fel bel- és árvízvédelemre, utak és hidak megerősítésére, Pétervására pedig közel 14 millió forintot fordíthat pince- és partfalak megóvására. Ebben az évben a térség ...

szept. 20., 125 napja

A kormány 600 millió forintot biztosít a biztonságos abasári vezetékes ivóvízellátásra

A kormány 600 millió forintot biztosít a biztonságos abasári vezetékes ivóvízellátásraAbasáron 2013 őszén több mint egy hónapig szünetelt a vezetékes ivóvízellátás, mert a vízben határérték feletti koncentrációban veszélyes szerves oldószerek jelenlétét mutatták ki a hatóságok. Az akkori krízishelyzetben a probléma azonnali megoldásaként, a kormány közel 300 millió forint átcsoportosítását rendelte ...

feb. 6., 1081 napja

Újabb kormányzati támogatás az abasári szennyezés feltárására

Újabb kormányzati támogatás az abasári szennyezés feltárásáraÚjabb forrásokat, több mint 47 millió forintot fordít a kormány az abasári vízszennyezettség okának feltárására. A munkák még tavaly kezdődtek meg, a Nemzeti Környezetügyi Intézet mérésekkel és mintavételekkel határolja be a szennyezés pontos helyét. A részletes feltárásra, a területen található ...