Horváth László: törvénymódosítás szükséges a gyermekvédelem szigorításához

Horváth László: törvénymódosítás szükséges a gyermekvédelem szigorításához

Elképesztő, megdöbbentő, megmagyarázhatatlan, felháborító, felfoghatatlan – ezek a jelzők együtt és külön-külön is igazak a tragikusan elhunyt gyöngyösi kislány sorsával kapcsolatban – mondta Horváth László országgyűlési képviselő keddi, Gyöngyösön tartott sajtótájékoztatóján.

Hangsúlyozta: Kiara halála nemcsak a gyöngyösieket, hanem az egész ország közvéleményét megrázta. Ez a haláleset egyszerre hagy maga után óriási kérdőjeleket és óriási felkiáltójeleket. Mint mondta, kérdések sora merül fel: Hogyan történhetett ez meg? Hogyan juthatnak el szülők odáig, hogy a legalapvetőbb kötelességüknek nem tesznek eleget, s nem hajlandóak táplálni gyermekeiket? Van-e arra egyáltalán ellenszer, ha a szülő jelenti a legnagyobb veszélyt a gyermeke számára? Horváth László szerint azt is meg kell kérdezni: “Tettek-e valamit a gyermek védelméért dolgozó szakemberek, a gyermekvédelmi jelző- és szűrőrendszer? Az eddig lezárult vizsgálatok szerint a válasz: igen, tettek. Azonnal felteszem a következő kérdést: tettek-e eleget? A válaszom: nem, nem tettek eleget. Ha azt kérdezzük, lehettek-e volna figyelmesebbek, érzékenyebbek, erélyesebbek? Véleményem szerint, igen, szükséges lett volna.”

Úgy fogalmazott: a szülőt ugyan semmi nem helyettesítheti, de ez nem kisebbíti a gyermekvédelmi rendszer felelősségét. Kiara a szüleibe halt bele, valamint abba a környezetbe, amely nem tudott kellő időben, hatékonyan közbelépni. Hozzátette: a szülőket sohasem lehet pótolni, de egyetlen gyermek életéről sem mondhatunk le, egyetlen gyermek élete sem feláldozható – hangsúlyozta. Horváth László elmondta, az előzményeket ismerve Kiara már magzatként is veszélyben volt, hiszen három testvére veszélyeztetése kapcsán már eljárások zajlottak. Egy ilyen veszélyes előzményekkel terhelt ügy kezelését az első pillanattól kezdve kiemelt figyelemmel és érzékenységgel kellett volna kísérnie a gyermekvédelmi rendszernek. Az eddigi vizsgálati eredmények ismeretében kijelenthető, hogy a gyermekvédelmi rendszer nem tudott kellő időben, érzékenységgel és hatékonysággal közbelépni. Nem tudta megmenteni Kiara életét.

Horváth László véleménye szerint emberi mulasztások és rendszerszerű hiányosságok együttesen vezettek Kiara halálához. Hangsúlyozta, hogy a védőnői szolgálat mindent megtett, kellő érzékenységgel, alapossággal és kitartással. Kiara születése után a védőnő szinte azonnal vészjelzést adott le, hiszen a szülők elutasították a védőnői szolgálatot, s a gyámügy részéről azonnal megkeresés érkezett a gyöngyösi Gyermekjóléti Központ felé. A rendelkezésre álló adatok szerint a gyöngyösi Gyermekjóléti Központ azonban nem válaszolt a megkeresésre, így a gyámügy további három megkeresést küldött nekik. A Gyermekjóléti Központ Kiara 2 hónapos korában jelzett vissza, hogy nem tudják elvégezni a szükséges környezettanulmányt, – mert a lakásba nem tudtak bejutni –, ezért nem tudnak javaslatot tenni további intézkedésre. Ezt követően Kiara 9 hónapos koráig nem történt érdemi intézkedés. Az országgyűlési képviselő szólt arról, hogy felmerül a család háziorvosának felelőssége is. Ez, a háziorvos felelősségét feltáró hatósági vizsgálat még zajlik, azonban fontos részletek már ismertek. A család háziorvosa többször pozitívan nyilatkozott Kiara állapotát illetően, 1 éves korában mindent rendben talált a gyermek egészségügyi állapotával kapcsolatban.

Kiara halála bebizonyította, hogy a megdöbbentő és felfoghatatlan szülői cselekedetekre is fel kell készülni.  Mindenáron el kell érni, hogy kiderüljön: zárt ajtók mögött veszélyben van-e a gyermek – hangsúlyozta Horváth László.

Úgy fogalmazott: annak érdekében, hogy megelőzzünk még egy hasonlóan könyörtelen tragédiát, meg kell erősíteni a gyermekvédelmi szűrő- és védőrendszert. Hangsúlyozta: olyan törvénymódosítások kellenek, amely az alkalmatlan szülőtől is megvédik a gyermeket. Horváth László szerint úgy kell módosítani a vonatkozó jogszabályokat, hogy ne tegyék lehetővé a védőnői szolgálat elutasítását.

A képviselő szerint elfogadhatatlan, hogy a védőnőt jelenleg ki lehet zárni a gyermek felügyeletéből. Hangsúlyozta: a törvény erejével kell elérni, hogy a védőnővel, háziorvossal, gyermekorvossal, gyermekvédelmi intézménnyel, vagy a gyámhatósággal való együttműködés elutasítása jogi értelemben jelentsen súlyos veszélyeztetést. Mindez automatikusan és azonnal lehetővé teszi, hogy hatósági eljárás során, – akár kényszerítőeszköz igénybevételével – meg lehessen győződni a zárt ajtók mögötti gyermekek állapotáról. Érvényt kell szerezni annak a szülői kötelezettségnek is, amely a kisgyermekek szűrő- és státuszvizsgálatain megjelenést, és a kötelező védőoltások beadását írja elő.

Horváth László bejelentette, indítványozni fogja, hogy az Országgyűlés törvénymódosítással erősítse meg és szigorítsa a gyermekvédelmi rendszert. Javaslata szerint ehhez módosítani szükséges az 1997. évi XXXI. törvényt a gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról, az 1997. évi CLIV. törvényt az egészségügyről, a 2015. évi CXXIII. törvényt az egészségügyi alapellátásról, a 2004. évi CXL. törvényt a közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás általános szabályairól egyaránt. Tervei szerint az Országgyűlés őszi ülésszakában tudja tárgyalni a javaslatot.

 

2016. május 24.

www.horvathlaszlo.hu

Fotó: Czímer Tamás

 

Megosztás "Horváth László: törvénymódosítás szükséges a gyermekvédelem szigorításához" az alábbiakkal

Nincs tolerancia - Hasonló cikkek
nov. 28., 56 napja

Szigorúbban büntetik a gyermekek elleni szexuális erőszakot

Szigorúbban büntetik a gyermekek elleni szexuális erőszakot Az Országgyűlés kedden módosította a büntető törvénykönyvet (Btk.), így januártól szigorúbban büntethető a 12 évesnél fiatalabb gyermekek sérelmére elkövetett szexuális erőszak.  A fideszes Selmeczi Gabriella, Répássy Róbert és Horváth László javaslatát 173 igen szavazattal fogadták el a képviselők. A törvénymódosítás alapján a ...

okt. 21., 94 napja

Újabb szigorítások a gyermekek védelmében

Újabb szigorítások a gyermekek védelmébenHorváth László, a térség országgyűlési képviselője (Fidesz-KDNP) a napokban vezérszónokként szólalt fel az Országgyűlésben a büntető törvénykönyv (Btk.) szigorítása érdekében. A felszólalásban javasolta: a nemi élet szabadság és a nemi erkölcs elleni bűncselekményt elkövetőt – ha cselekményét tizennyolcadik életévét be nem töltött személy sérelmére ...

okt. 13., 466 napja

A gyermekvédelmi szabályozás szigorítására tettek javaslatot

A gyermekvédelmi szabályozás szigorítására tettek javaslatotSelmeczi Gabriella országgyűlési képviselő, a Fidesz emberi erőforrások kabinetjének vezetője és Horváth László országgyűlési képviselő szerdán nyújtották be a gyermekvédelmi szabályozás módosítására tett szigorító javaslataikat az Országgyűlésnek. Selmeczi Gabriella a törvénymódosítási javaslatok kapcsán tartott szerdai sajtótájékoztatón kifejtette: a gyermekvédelmi rendszer erősítése ...

dec. 2., 1513 napja

Úgy tűnik: a hvg.hu–hoz megint besétált valaki

Úgy tűnik: a hvg.hu–hoz megint besétált valakiA hvg.hu „Kézilabdás trafikháló és egy fideszes kormánymegbízott” című cikkében személyem és néhány Gyöngyösön trafikot üzemeltető vállalkozó összefüggésében a bátortalanul vádló „kapcsolatba hozható”, az „úgy tűnik” és a „hozzá köthető” kifejezéseket használja. A szóhasználat talán nem véletlen: még a hvg.hu sem ...

ápr. 20., 2104 napja

Fel kell számolni a szervezett családi bűnözést!

Fel kell számolni a szervezett családi bűnözést!Amint azt a Heves Megyei Rendőr-főkapitányság a nyilvánossággal tudatta, a napokban egy rendkívül súlyos bűncselekményekkel vádolható rablóbandát fogtak el Vámosgyörk közelében, akciófilmbe illő körülmények között, lesben állás, hosszú üldözés után. Horváth László, a Heves Megyei Kormányhivatalt vezető kormánymegbízott ma sajtótájékoztató ...