Horváth László parlamenti kérdése a jégkárról

http://horvathlaszlo.hu/wp-content/uploads/2017/06/hl.jpgHorváth László parlamenti kérdése a jégkárról

Horváth László, Gyöngyös és térsége országgyűlési képviselője keddi, parlamenti kérdésében a kárt szenvedett gyöngyösi, mátrai és mátraaljai termelők részére nyújtható kormányzati segítségről és a kármegelőzési intézkedésekről kért tájékoztatást. Az államtitkári válaszban fontos információk hangzottak el a kárenyhítési lehetőségekről, valamint a jégkár-megelőző rendszer országos kiépítéséről.

Horváth László múlt heti, május 29-ei parlamenti felszólalásához hasonlóan, ezúttal parlamenti kérdése kapcsán is részletesen ismertette az országgyűlés tagjaival a szélsőséges időjárás okozta mátrai, mátraaljai káreseményeket. Hangsúlyozta: hozzávetőlegesen 1000-1500 hektár ültetvény károsodott Gyöngyös térségében, és a terméskiesés 30-90 százalék közé tehető. Horváth László kérdésében a hosszú távú megoldást jelentő jégkár elleni védekezési beruházásokról kért tájékoztatást.

A képviselő kérdésére a kormányzat részéről Dr. Nagy István földművelésügyi minisztériumi államtitkár válaszolt, aki kifejtette, hogy egy újabb, kamatköltségtől és kezességi díjtól mentes finanszírozási konstrukció lesz elérhető az idén fagy- és jégesőkárokat elszenvedett gazdálkodók számára.

Az államtitkár a képviselői kérdésre adott válaszában a talajgenerátoros jégkármegelőző rendszer fejlesztéséről is beszámolt. A termelők számára ingyenes, országos rendszer a tervek szerint jövő év májusig épülhet ki, amelynek megvalósulásával közel 1000 talajgenerátor védi majd az ültetvényeket.

Alábbiakban jegyzőkönyvszerűen olvasható Horváth László országgyűlési képviselő kérdése, valamint Dr. Nagy István földművelésügyi minisztériumi államtitkár válasza.

ELNÖK: Tisztelt Országgyűlés! Horváth László, a Fidesz képviselője, kérdést kíván feltenni a földművelésügyi miniszterhez: „A kárt szenvedett mezőgazdasági termelők számíthatnak a kormány segítségére!”címmel. Horváth László képviselő urat illeti a szó.

HORVÁTH LÁSZLÓ (Fidesz): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Államtitkár Úr! Május közepén rendkívül szélsőséges időjárás tarolt a Mátrában, ami súlyos károkat okozott a mezőgazdasági termelőknek, kiváltképpen Gyöngyösön, a Mátraalján és a Mátra térségében élők számára. Hozzávetőlegesen 1000-1500 hektár ültetvény károsodott, és a terméskiesés 30-90 százalék közé tehető. Egyaránt károsodtak szántó, gyümölcs- és szőlőültetvények. Sajnálatos módon a vidékünket ért természeticsapás-sorozat már megkezdődött a januári kemény téli fagyokkal, folytatódott a húsvét körüli zöld faggyal, majd május elején és május 13-án régóta nem tapasztalt hevességgel jégverés pusztított.
A kormány eddig is oroszlánrészt vállalt a károk enyhítéséből a Kárenyhítési Alapon keresztül, amely Kárenyhítési Alap az elszenvedett veszteségek, hozamérték-csökkenésnek akár a 80 százalékát is megtéríti a gazdálkodók számára, és hozzáférhető a kicsik, az 1 hektár alatti ültetvényesek számára, illetve azok számára is, akiknek az ültetvénye az idén fordult volna termőre. Hozzá kell tenni azt is, hogy a Kárenyhítési Alap 2012 óta nem volt forráshiányos, tehát minden jogos igény maradék nélkül ki lett elégítve.
Azt is fontos megemlíteni, hogy a személyes felelősségvállalás nem elhanyagolható a gazdálkodók részéről, de azért, hogy a mezőgazdasági biztosítási díjaikat ki tudják fizetni, szintén számíthatnak támogatásra. Van egy szintén nagyon fontos eszköz, ez egy száz százalékban támogatott kedvezményes hitelkonstrukció, amely hitelkonstrukció május 31-ig elérhető volt a gazdák számára, amely mindenféle díjkötelezettség nélkül volt hozzáférhető. Úgy tudom, a tárca tervezi, hogy ez a hitelkeret a továbbiakban is hozzáférhető lesz.
De ami nagyon fontos, az a megelőzés. Kérdezem államtitkár urat, hogy hosszabb távon hogyan valósulhat meg a jégkárok elleni védekezés. Várom megtisztelő válaszát.

ELNÖK: Köszönöm, Horváth László képviselő úr. Válaszadásra megadom a szót Nagy István államtitkár úrnak.

DR. NAGY ISTVÁN földművelésügyi minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Ház! Kedves Képviselőtársam! Először is köszönöm szépen elismerő szavait az agrárkormányzatnak a kockázatkezelési képesség növelése érdekében tett erőfeszítéseivel kapcsolatosan, hiszen mindent elkövetünk azért, hogy a termelői biztonság minél erősebb legyen. Kiemelt figyelmet fordítunk a kedvezőtlen időjárási tényezők és kockázatok kezelésére, a mezőgazdasági termelők megsegítésére, hiszen a mezőgazdasági termelés nagyon időjárásfüggő, nagyon időjárásnak kitett, és a klímaváltozással állandóan a szélsőségesebb időjárási körülményekkel kell megküzdenünk.
Azt szeretném jelezni ön felé, hogy május 31-ét követően egy újabb, kamatköltségtől és kezességi díjtól mentes finanszírozási konstrukció lesz elérhető az idei év fagy- és jégesőkárokkal leginkább sújtott ültetvényes gazdálkodói részére.
Másrészt a legjobb védekezés mindig a megelőzés, hogy ne állandóan kártalanítást kelljen fizetni, hiszen ez rossz esetben egy évben többször, rosszabb esetben szinte minden évben előfordulhat kockázati tényezőknek kitett helyeken. Ezért szeretnénk egy olyan rendszert felállítani, amelyben a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara vállalja az országos talajgenerátoros jégkármegelőző rendszer kialakítását, valamint annak működtetését, amelyhez természetesen a Földművelésügyi Minisztérium szakmai segítséget is nyújt.
A termelők számára ingyenes országos rendszer a tervek szerint 2018. május 1-jéig épülhet ki, amelynek megvalósulásával közel ezer darab talajgenerátor működtetésével jelentős érték kerülhet megóvásra országszerte. A fentieken túl a termelői öngondoskodást és tudatosságot erősítő egyéb ösztönzők is elérhetők az ágazat szereplői számára. A mezőgazdasági biztosításokat 2012 óta jelentős összeggel támogatja az állam, 2016-tól a vidékfejlesztési program forrásaival évente mintegy 4 milliárd forinttal. Köszönöm szépen a kérdését, képviselő úr.

2017. június 9.
Forrás: www.horvathlaszlo.hu és parlament.hu

Megosztás "Horváth László parlamenti kérdése a jégkárról" az alábbiakkal

Párbeszédből születik - Hasonló cikkek
márc. 23., 32 napja

A gazdák a szövetségeseink

A gazdák a szövetségeseink Megvédtük a gazdákat, s a 2014-ben lejárt földvásárlási moratórium ellenére megakadályoztuk, hogy a külföldiek magyar termőföldet vehessenek – ez volt a tegnapi, káli agrárfórum legfőbb üzenete. A gazdák a szövetségeseink. Elszántak vagyunk, hogy a következő ciklusban is kiharcoljuk azokat az uniós ...

nov. 26., 148 napja

Részvételi rekordot döntött a Nemzeti Konzultáció

Részvételi rekordot döntött a Nemzeti KonzultációRészvételi rekordot döntött a Nemzeti Konzultáció: eddig 1 millió 754 ezer 128 kérdőív érkezett vissza! Fontos információ, hogy december 1-ig meghosszabbították a kérdőívek visszaküldési határidejét! Köszönöm önkénteseinknek az elkötelezett munkát, péntekig folytatjuk! Védjük meg Magyarországot!   2017. november 26. www.horvathlaszlo.hu

nov. 20., 154 napja

Gál Kinga tartott előadást a megyeházán

Gál Kinga tartott előadást a megyeházánGál Kinga, az Európai Néppárt alelnöke, az Európai Parlament képviselője tartott előadást pénteken, a Megyeházán. Képviselő asszony a bizottsági szakasztól az Európai Parlament döntéséig küzdött a felháborító javaslatcsomag ellen, melyet minden törekvésünk ellenére elfogadtak Brüsszelben. A döntés szerint a tagállamok közötti ...

nov. 17., 157 napja

Védjük meg Magyarországot!

Védjük meg Magyarországot!Óriási érdeklődés, teltház, közel 300 résztvevő a tegnap esti gyöngyösi Nemzeti Konzultációs fórumon. Megdöbbentő és felháborító aktualitást kapott a rendezvény, hiszen épp a kezdés előtt érkezett a hír: Soros szövetségesei megszavazták a Soros-terv több pontját az Európai Parlamentben! A minden eddiginél veszélyesebb ...

nov. 16., 158 napja

Lakossági fórum Gyöngyösön

Lakossági fórum Gyöngyösön Ma 18 órakor Bayer Zsolt barátommal várunk minden kedves érdeklődőt a gyöngyösi Kolping-házban rendezett lakossági fórumon! “És azt se felejtsük el, hogy ez a migrációs hullám, amit bátran nevezhetünk inkább népvándorlásnak, tragikus demográfiai állapotban éri Európát. Az európai népesség elveszítette két ...

nov. 10., 164 napja

Óriási érdeklődés: több mint 220-an vettek részt a Soros-tervről szóló lakossági fórumon

A pótszékek, majd az állóhelyek is megteltek tegnap este Pétervásárán, a Nemzeti Konzultációval kapcsolatos lakossági fórumon, ahol dr. Gulyás Gergely, a Fidesz frakcióvezetője, alelnöke volt meghívott előadónk. A tegnapi rendezvény is bizonyította, hogy sokan vagyunk, sőt, egyre többen, akik azt valljuk, ...

szept. 27., 209 napja

Tarnaleleszen indult útjára hazánk első mozgó bankja

Tarnaleleszen indult útjára hazánk első mozgó bankjaTarnaleleszen indult útjára Magyarország első, négy keréken guruló bankja, ami a Takarék Csoport egyedülálló innovációja. A mozgó bankfióknak kialakított és ATM-mel felszerelt kisbuszban első körben 11 kis magyarországi településen váltak elérhetővé a takarékok termékei és szolgáltatásai. Később  az ország bármely pontján felbukkanhat a speciális jármű, ...

feb. 8., 439 napja

Folytatódik a szociális intézmények kiváltása

Folytatódik a szociális intézmények kiváltásaSzilvásváradon be- és elfogadták a fogyatékkal élőket, s ez a kiváltási stratégia, valamint az intézményi férőhelykiváltást segítő program legfőbb lényege – mondta Horváth László, a térség országgyűlési képviselője azon a szilvásváradi sajtótájékoztatón, melyen bejelentették, hogy folytatódik a szociális intézmények kiváltása. ...

nov. 29., 511 napja

A Mátra jövője

A Mátra jövőjeA térséget és a hazai turizmust érintő kérdésekkel is foglalkoztak az idén 10 éves fennállását ünneplő Mátra Jövője Turisztikai Egyesület által szervezett szakmai konferencián. Az eseményen a Gyöngyösön és a Mátrában dolgozó szakemberek osztották meg egymással tapasztalataikat.Elhangzott: az elmúlt 10 ...

szept. 21., 579 napja

A népszavazás Magyarország jövőjéről szól

A népszavazás Magyarország jövőjéről szólA népszavazás az egyetlen eszköz, amely képes Brüsszelt megállítani – fogalmazott dr. Tuzson Bence Pétervásárán, az október 2-ai népszavazás kapcsán rendezett lakossági fórumon, melyen több mint 250-en vettek részt. A kormányzati kommunikációért felelős államtitkár hangsúlyozta: a kötelező betelepítési rendszer bevezetése ...

ápr. 30., 724 napja

Legdrágább kincsünk a szabadságunk

Legdrágább kincsünk a szabadságunkCsizmadia László jogász, a Civil Összefogás Fórum (CÖF) alapítója, szóvivője volt a vendége annak a rendezvénynek, melyet Horváth László országgyűlési képviselő kezdeményezésére tartottak csütörtökön, Pétervásárán. Horváth László köszöntőjében elmondta: Magyarország kormánya szembeszállt azokkal, akik a magyar nemzet fennmaradása érdekében tett intézkedéseket ...

ápr. 25., 728 napja

Meghívó: Csizmadia László Pétervásárán

Meghívó: Csizmadia László PétervásáránA Civil Összefogás Közhasznú Alapítvány (CÖKA) meghirdette országjárását, melynek célja olyan lakossági fórumok szervezése, melyek az alapítvány civil szakértőinek közreműködésével, a népvándorlás kérdésében összegyűjtik a lakosság véleményét, majd rámutatnak a civil közösségek teendőire. Az országjárás keretében, április 28-án 17:30-tól Csizmadia ...

okt. 3., 1663 napja

Fórum a rehabilitációról: nincs elveszett, értéktelen élet

Fórum a rehabilitációról: nincs elveszett, értéktelen életA munka tudata, visszaigazolása létfontosságú – hangsúlyozta Horváth László kormánymegbízott csütörtökön Egerben, a Nemzeti Rehabilitációs és Szociális Hivatal szakmai tájékoztató fórumán, amelyen a rehabilitációs és szociális rendszer megújításának aktuális kérdéseiről esett szó. A kormánymegbízott szerint helyes irány a fogyatékos és megváltozott ...

szept. 21., 1675 napja

A fogyatékkal élők szilvásváradi befogadása

A fogyatékkal élők szilvásváradi befogadásaAz, hogy a bélapátfalvi intézményben élők elhagyhassák a jelenlegi tömegintézményt Magyarország 1998-as kötelezettsége, egy hasznos, és emberi ügy, amely mellett minden eszközzel kiállunk. A fogyatékkal élőknek egy új, egy szabadabb élet kezdete a lakóotthon, emellett a befogadó települések számára is ...

szept. 6., 1690 napja

Kitagolás: Szilvásváradon ne vásároljanak ingatlanokat!

Kitagolás: Szilvásváradon ne vásároljanak ingatlanokat!Mint ismert, a Heves Megyei Intézményfenntartó Központ (HMIK) csaknem egymilliárd forintot nyert el arra, hogy a Bélapátfalvai Idősek, Fogyatékosok Otthona és Módszertani Intézetéből az enyhén vagy középsúlyosan értelmi fogyatékos ellátottakat, összesen közel 150 embert lakóotthoni környezetbe költöztessenek.   A 14 létrejövő lakóotthon ...