Heves megye a rezsicsökkentés legnagyobb nyertese

Heves megye a rezsicsökkentés legnagyobb nyertese

Július elsejétől még több teher került le a magyar családok válláról, hiszen ettől a naptól tovább csökkentek a rezsiköltségek – mondta mai, Gyöngyösön, a Fidesz választókerületi irodájában tartott sajtótájékoztatóján Horváth László országgyűlési képviselő, kormánymegbízott.

A rezsicsökkentés első ütemében, idén január elsejétől már csökkent a földgáz, az áram és a távhő ára, egyaránt 10-10 százalékkal. Most, a második ütemben újabb 6 szolgáltatás lett olcsóbb. A víz- és a csatornadíjak a 2013. januári összeghez képest 10 százalékkal alacsonyabbak. A szemétszállításért a tavaly áprilisi ár legfeljebb 4,2 százalékkal megemelt összegének 90 százalékát kérhetik el a szolgáltatók. A szennyvízszippantásért mindenütt 10 százalékkal kevesebbet kell fizetni a január 31-i árakhoz képest. Feleződött a kéményseprő-ipari közszolgáltatás 1 egységnyi munkaráfordításának az ára. A kémények ellenőrzésekor az egységnyi ráfordítás eddig 4 ezer forint volt, a módosítás után 2 ezer forint lett. Ugyanakkor az ellenőrzés tartalma nem változott. Július elsejétől 10 százalékkal olcsóbb lett a propán-bután (PB) gázpalack is.

Mindez azt jelenti, hogy eddig összesen 9 szolgáltatás díja csökkent, ami egy átlagos család számára évente 95-100 ezer forintos megtakarítást hoz. A díjcsökkentést kötelező feltüntetni a számlán. Ha ez elmarad – és a fogyasztóvédelmi hatóság megállapítja a szerződésszegést –, a szolgáltatónak 10 ezer forint kötbért kell fizetnie a fogyasztónak.

A rezsicsökkentés folytatódik – hangsúlyozta a képviselő. A Fidesz munkacsoportja nyáron is dolgozik az energiaárak további mérséklésének lehetőségén. Más szolgáltatások, kiadások díjának csökkentését is vizsgálják: ilyen a temetkezés költsége, illetve a tűzifa ára. Utóbbi esetben felmerült például, hogy hatósági árat kellene alkalmazni, hiszen az erdőgazdaságok állami kézben vannak.

Horváth László beszélt arról is, hogy a Központi Statisztikai Hivatal havi közlései alapján immár tudható: a rezsicsökkentések révén zuhanó infláció eredménye reálszintű bérnövekedés lett.

Az első negyedéves friss adatok szerint az átlagos nettó bérek tekintetében Heves megye a hatodik a sorban Budapest, Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Fejér és Pest megye után. Heves megyében az idei első negyedévben 135 ezer 550 forint volt az átlagos nettó bér. Ez 6,6 százalékkal magasabb a tavalyi esztendő hasonló időszakában mért adatnál, ami akkor 127 ezer 116 forint volt. Ez a 6,6 százalék egyébként a megyék között a legnagyobb növekedés.

Ami a reálbéreket illeti: a statisztikai adatok szerint az infláció idei nagy zuhanásának eredményeként szinte mindenhol a reálbér növekedésével találkozhatunk az első negyedévben. Heves, valamint Veszprém és Somogy megyében nyerték a legtöbbet az alacsony infláción, hiszen a reálbér 3,6 százalékkal növekedett az előbbi és 3,1-3,1 százalékkal az utóbbi megyékben. Az országos átlag egyébként 1,3 százalék volt. Heves megye tehát a maga 3,6 százalékával itt is listavezető. A Heves megyében élő emberek számára 3,6 százalékos reálbér-növekedést hozott a rezsicsökkentés.

 

Megosztás "Heves megye a rezsicsökkentés legnagyobb nyertese" az alábbiakkal

Rezsicsökkentés - Hasonló cikkek
feb. 17., 1436 napja

25 százalékkal olcsóbb jegyek 30 vasútvonalon

25 százalékkal olcsóbb jegyek 30 vasútvonalonA Nemzeti Fejlesztési Minisztérium és a MÁV-Start Zrt. tavaly júniusban 15 viszonylaton vezette be az akkor 15 százalékkal olcsóbb regionális jegyeket és bérleteket. Február közepétől kétszeresére bővült az érintett vonalak köre, és jelentősen nőtt a kedvezmény mértéke is. Ezzel február ...

feb. 3., 1449 napja

Folytatódik a rezsicsökkentés

Folytatódik a rezsicsökkentésKözel 400 fő vett részt azon a rezsicsökkentő fórumon, amelyet Horváth László országgyűlési képviselőjelölt és dr. Hoppál Péter a Fidesz – Magyar Polgári Szövetség országos szóvivője tartott Heves megye 2. számú egyéni választókerületében, Verpeléten. A zsúfolásig telt teremben Hoppál Péter hangsúlyozta, ...

nov. 8., 1537 napja

Novembertől tovább csökken a rezsi

Novembertől tovább csökken a rezsiA Parlament döntése értelmében november 1-jétől 11,1 százalékkal csökken a gáz, az áram és a távhő ára. Az újabb rezsicsökkentéssel a gáz, az áram és a távhő ára a tavaly decemberihez képest összesen 20 százalékkal esik vissza. A jó hír ...