Fórum a rehabilitációról: nincs elveszett, értéktelen élet

http://horvathlaszlo.hu/wp-content/uploads/2013/10/813_7453.jpghttp://horvathlaszlo.hu/wp-content/uploads/2013/10/813_7453.jpghttp://horvathlaszlo.hu/wp-content/uploads/2013/10/813_7453.jpghttp://horvathlaszlo.hu/wp-content/uploads/2013/10/813_7453.jpgFórum a rehabilitációról: nincs elveszett, értéktelen élet

A munka tudata, visszaigazolása létfontosságú – hangsúlyozta Horváth László kormánymegbízott csütörtökön Egerben, a Nemzeti Rehabilitációs és Szociális Hivatal szakmai tájékoztató fórumán, amelyen a rehabilitációs és szociális rendszer megújításának aktuális kérdéseiről esett szó.

A kormánymegbízott szerint helyes irány a fogyatékos és megváltozott munkaképességű emberek foglalkoztatási arányának növelése. Magyarország az Európai Unióhoz történő csatlakozásával vállalta, hogy ennek érdekében lépéseket tesz, ám hosszú ideig gyakorlatilag semmi sem történt. Szinte már követhetetlenül bonyolult volt a megváltozott munkaképességű személyek ellátási rendszere, és aránytalanul magas a rokkantsági nyugdíjban részesülők száma. Utóbbi sok állás nélkül maradt ember számára vált a megélhetési stratégia részévé.

A rendszer 2012-es átalakításának kulcseleme volt, hogy a megváltozott munkaképességű személyek nyugdíjszerű ellátása egészségbiztosítási ellátássá alakult. Gyökeresen más lett a megváltozott munkaképesség minősítési eljárása is, a hasznosítható képességek feltárása és fejlesztése az elsődleges. Nincs elveszett, értéktelen élet – fogalmazott Horváth László.

Az új rehabilitációs ellátás személyre szabottan segíti a visszatérést a munka világába. A képzéseken alapuló új rendszer nem engedi passzív nyugdíjas létbe „ragadni” a javuló egészségi állapotú, aktív életre képes ellátottakat. S míg a korábbi feladatmegosztás szerint a megváltozott munkaképességű emberekkel három hatóság foglalkozott, ezek immár együvé kovácsolódtak. Tavaly július 1-jétől megszűnt a hivatalok közötti aktatologatás, s minden feladatkör egyetlen hatóság – a fővárosi és megyei kormányhivatalok rehabilitációs szakigazgatási szerve – hatáskörébe került át.

A kormány az idei évben pályázati úton 35 milliárd forintot fordít a megváltozott munkaképességű személyek foglalkoztatásának támogatására. Ez az összeg legalább 300 vállalkozás bevonásával, több mint 30 ezer fő foglalkoztatását teszi lehetővé.

A fogyatékossággal élők társadalmi beilleszkedését és munkaerőpiaci elhelyezkedését segítő programokra az Új Széchenyi Terv keretében összesen 20 milliárd forintnyi hazai és uniós forrás áll rendelkezésre. Az év elején a kormányzat 5 ezer megváltozott munkaképességű ember képzését indította el. A következő két év során a három állami tulajdonban lévő foglalkoztatónál, közel 5 milliárd forintból, csaknem 3 ezer megváltozott munkaképességű dolgozó képzése, kompetencia-fejlesztése valósul meg.

A fórumon a Nemzeti Rehabilitációs és Szociális Hivatal főigazgatója, dr. Pósfai Gábor az új, egységes rehabilitációs hatóság működésének első éves tapasztalatairól beszélt. Mint mondta, mindenkor az emberségnek, az empátiának kell jellemeznie ezt a tevékenységet. A magas színvonalú rendszer kialakításával új utakat tapos ki Magyarország. Nagyon lényeges lépés volt a havi 120 ezer forintos orvos-szakértői pótlék bevezetése, melyet azok a rehabilitációs orvosok kapnak, aki korábban kimaradtak az egészségügyi bérfejlesztésből. Megjelentek a külsős bizottsági szakértői feladatokra kiírt pályázatok is.

2013.10.03.

horvathlaszlo.hu

fotó: Gál Gábor

Megosztás "Fórum a rehabilitációról: nincs elveszett, értéktelen élet" az alábbiakkal

Párbeszédből születik - Hasonló cikkek
nov. 26., 58 napja

Részvételi rekordot döntött a Nemzeti Konzultáció

Részvételi rekordot döntött a Nemzeti KonzultációRészvételi rekordot döntött a Nemzeti Konzultáció: eddig 1 millió 754 ezer 128 kérdőív érkezett vissza! Fontos információ, hogy december 1-ig meghosszabbították a kérdőívek visszaküldési határidejét! Köszönöm önkénteseinknek az elkötelezett munkát, péntekig folytatjuk! Védjük meg Magyarországot!   2017. november 26. www.horvathlaszlo.hu

nov. 20., 64 napja

Gál Kinga tartott előadást a megyeházán

Gál Kinga tartott előadást a megyeházánGál Kinga, az Európai Néppárt alelnöke, az Európai Parlament képviselője tartott előadást pénteken, a Megyeházán. Képviselő asszony a bizottsági szakasztól az Európai Parlament döntéséig küzdött a felháborító javaslatcsomag ellen, melyet minden törekvésünk ellenére elfogadtak Brüsszelben. A döntés szerint a tagállamok közötti ...

nov. 17., 67 napja

Védjük meg Magyarországot!

Védjük meg Magyarországot!Óriási érdeklődés, teltház, közel 300 résztvevő a tegnap esti gyöngyösi Nemzeti Konzultációs fórumon. Megdöbbentő és felháborító aktualitást kapott a rendezvény, hiszen épp a kezdés előtt érkezett a hír: Soros szövetségesei megszavazták a Soros-terv több pontját az Európai Parlamentben! A minden eddiginél veszélyesebb ...