Fejlesztés a koraszülött és újszülött osztályon

Fejlesztés a koraszülött és újszülött osztályon

– Attól nehezebb helyzet nincs, mint amikor valaki már az első lélegzetvételnél hátrányban van. Minden élet értékes, az első pillanattól kezdve – hangsúlyozta pénteken, az egri Markhot Ferenc Kórházban, a koraszülött és újszülött osztály eszközparkjának fejlesztését szolgáló projekt nyitórendezvényén Horváth László országgyűlési képviselő, a Heves Megyei Kormányhivatalt vezető kormánymegbízott.

A Társadalmi Infrastruktúra Operatív Program keretében elnyert pályázat alapvető célja a koraszülött és intenzív ellátásra szoruló újszülött csecsemők életesélyeinek növelése. A beruházás csaknem 100 millió forintos fejlesztést tesz lehetővé: ez a koraszülött osztály műszerparkjának megújulását és az új informatikai rendszer kiépítését foglalja magában, amihez mintegy 90 millió forint vissza nem térítendő támogatást kap a kórház. A fejlesztéshez szükséges közel 10 millió forintos önerő nagy részét már két esztendővel ezelőtt sikerült előteremteni, 2011 februárjában ugyanis 6,5 millió forint gyűlt össze a Heves Megye Napjához kapcsolódó jótékonysági esten, amelyet a Gárdonyi Géza Színházban rendeztek meg. Az akkor segítőknek az est fővédnöke, Horváth László ismételten köszönetet mondott, s hozzátette: nagyon fontos, hogy a fejlesztés révén helyben, édesanyjuktól nem elszakítva lehet majd gyógyítani a gyermekeket. A kormánymegbízott megemlítette azt is, hogy a beruházásokat hátráltató korábbi tartalmi hibákat kijavítva immár elkezdődhet a hatvani, a gyöngyösi és az egri kórház rekonstrukciója.

Az egri intézmény koraszülött és újszülött osztályán jelenleg rendelkezésre álló műszerek és gépek átlagos életkora 14 év, de van közöttük 33 éves gép is. A betegőrző monitorok, az újszülöttek 24 órás megfigyelését biztosító informatikai és monitorozási berendezések elavultak. A rossz műszaki állapot miatt az ellátott betegek közül évente átlagosan 30 kisbaba kerül át másik városban működő úgynevezett perinatális intenzív centrumba.

A támogatásból a neonatológiai részlegre 25 darab korszerű eszközt szereznek be: lélegeztető gépeket, intenzív, klinikai és hordozható inkubátorokat, betegőrző monitorokat, pulzoximétereket, infúziós pumpákat, vérgáz analizátort, hordozható ultrahang készüléket. Ehhez kapcsolódóan informatikai fejlesztés is történik, amely a digitális adatrögzítést, adatkezelést és -tárolást, a gyors kiértékelést teszi lehetővé. Ez a rendszer összekapcsolja az új készülékeket a kórház meglévő informatikai rendszerével, és szükség esetén biztosítja a kommunikációt más kórházakkal, klinikai intézetekkel is.

A sikeres pályázat révén várhatóan megnövekednek az Egerben születő, koraszülött és intenzív ellátásra szoruló újszülöttek életesélyei, nő a helyben ellátott esetek száma is.

A közbeszerzési eljárás után megtörtént a szerződéskötés a nyertes céggel, így megkezdődhet az eszközök beszerzése. A projekt előreláthatólag 2013. július 31-én fejeződik be.

2013.03.21. horvathlaszlo.hu

foto: heol.hu

 

 

Megosztás "Fejlesztés a koraszülött és újszülött osztályon" az alábbiakkal

Első az egészség - Hasonló cikkek
okt. 31., 84 napja

Béremelés az egészségügyben!

Béremelés az egészségügyben!Novembertől mintegy 98 ezer egészségügyi dolgozó, köztük 79 ezer szakdolgozó és 16 ezer szakorvos bére emelkedik. Az orvosok újabb 100 ezer forintos emelést kapnak, míg a szakvizsgával még nem rendelkezők és a gyógyszerészek 50 ezer forintos, a szakdolgozók pedig 12%-os ...

márc. 16., 313 napja

Babamentő inkubátor Gyöngyösön

Babamentő inkubátor GyöngyösönBabamentő inkubátort adtak át a gyöngyösi Bugát Pál Kórházban csütörtökön. Horváth László, a térség országgyűlési képviselője úgy fogalmazott: az inkubátor ugyan egy kis eszköz, de annak az újszülöttnek, akinek az életben maradását szolgálja majd, az egész világot jelentheti. Hozzátette: a kórház ...

nov. 27., 1517 napja

1,2 milliárd forintos fejlesztés a gyöngyösi kórházban

1,2 milliárd forintos fejlesztés a gyöngyösi kórházbanGyöngyösön, a Bugát Pál Kórházban kormányzati segítséggel, a Társadalmi Infrastruktúra Operatív Program (TIOP) pályázati rendszerében egy több mint 1,2 milliárd forintos fejlesztés valósulhat meg a közeljövőben. Új, korszerű, négyszintes, háromezer négyzetméteres szárny épül, az új informatikai és orvostechnikai eszközöket pedig ...