Egészségfejlesztési iroda nyílik Parádfürdőn

http://horvathlaszlo.hu/wp-content/uploads/2013/08/8125.jpgEgészségfejlesztési iroda nyílik Parádfürdőn

A Parádfürdői Állami Kórház sikeres pályázata eredményeként, a kormány támogatásának köszönhetően hamarosan Parádfürdőn is egészségfejlesztési iroda nyílik – jelentette be mai sajtótájékoztatóján Horváth László, a térség országgyűlési képviselője, kormánymegbízott.

Szavai szerint országosan 7 milliárd forintot biztosít arra a Fidesz-kormány, hogy az idős, egyedül élő emberek, vagy bárki, aki egészségügyi tanácsadásra, segítségre szorul, fel tudjon keresni egy ilyen irodát. Országszerte összesen 58 olyan település van, ahol rövidesen elindul ez a szolgáltatás, amely kiegészíti az egészségügyi alapellátást. Az 58 járásban uniós forrásból létrehozott irodák közül 18 a leginkább hátrányos helyzetű településeken található.

Heves megyében Parádfürdő mellett Füzesabonyban és Hatvanban nyílik egészségfejlesztési iroda.

Heves megyében Parádfürdő mellett Füzesabonyban és Hatvanban nyílik egészségfejlesztési iroda.

Az egészségfejlesztési irodában lesz egészségügyi tanácsadás, bemutatják az egészséges életmódot, közösségi programokat szerveznek. Krízishelyzetekben pszichológiai tanácsadást is nyújtanak. Segítik például a háziorvosi szolgálatoktól, a járóbeteg szakrendelésről, vagy a fekvőbeteg szakellátást követően oda irányított azon embereket, akik életmódváltásra szorulnak. Akinek például a háziorvos azt tanácsolta, fogyjon le, vagy szokjon le a dohányzásról, az egészségfejlesztési iroda nyújt további segítséget életmód-tanácsadással, dietetikusok közreműködésével.

Az egészségfejlesztési irodában a környékről származó, helyi ismeretekkel rendelkező alkalmazottak dolgoznak majd, hiszen ők azok, akik a helyi viszonyok ismeretében könnyebben és eredményesebben el tudják érni a rászorulókat – például az egyedül élő idős embereket, a hátrányos helyzetű családokat, a túlzott alkoholfogyasztókat, a pszichiátriai problémában szenvedőket.

Az egészségfejlesztési irodák irányításáért, módszertani tanácsadásáért az Országos Egészségfejlesztési Intézet (OEFI) a felelős. A hálózatfejlesztés első állomását jelentik a most induló irodák. A tervek szerint még az idén kiépül a lelki egészségügyi központok hálózata is – hangsúlyozta Horváth László.

A sajtótájékoztatón Mudriczki József, Parád polgármestere elmondta: a kormányzati támogatás révén egy több mint 124 millió forintos projekt valósulhat meg Parádfürdőn. Dr. Suskó Mihály főorvos, projektmenedzser arról beszélt, hogy minden elérhető forrást próbálnak megragadni, s ez már az ötödik nyertes pályázatuk. Az irodában – amelynek vezetője Szakács Ibolya lesz – október elsejétől fogadják a rászorulókat, személyre szóló tanácsadással. Tervezik egyebek mellett önsegítő csoportok alakítását is.

 

horvathlaszlo.hu

Fotó: Lénárt Márton

2013. augusztus 16.

Megosztás "Egészségfejlesztési iroda nyílik Parádfürdőn" az alábbiakkal

Első az egészség - Hasonló cikkek
márc. 16., 187 napja

Babamentő inkubátor Gyöngyösön

Babamentő inkubátor GyöngyösönBabamentő inkubátort adtak át a gyöngyösi Bugát Pál Kórházban csütörtökön. Horváth László, a térség országgyűlési képviselője úgy fogalmazott: az inkubátor ugyan egy kis eszköz, de annak az újszülöttnek, akinek az életben maradását szolgálja majd, az egész világot jelentheti. Hozzátette: a kórház ...

nov. 27., 1392 napja

1,2 milliárd forintos fejlesztés a gyöngyösi kórházban

1,2 milliárd forintos fejlesztés a gyöngyösi kórházbanGyöngyösön, a Bugát Pál Kórházban kormányzati segítséggel, a Társadalmi Infrastruktúra Operatív Program (TIOP) pályázati rendszerében egy több mint 1,2 milliárd forintos fejlesztés valósulhat meg a közeljövőben. Új, korszerű, négyszintes, háromezer négyzetméteres szárny épül, az új informatikai és orvostechnikai eszközöket pedig ...

nov. 6., 1413 napja

180 millió forintból újul meg a gyöngyösi idősek otthona

180 millió forintból újul meg a gyöngyösi idősek otthonaJelentős, 180 millió forintos vissza nem térítendő támogatás segítségével újulhat meg a gyöngyösi Kistérségi Humán Szolgáltató Központ által működtetett Idősek Bentlakásos Otthona. A Társadalmi Infrastruktúra Operatív Program (TIOP) keretében megvalósuló projekt egyaránt szolgálja a lakók életminőségének javítását és az épület ...