Az erőmű tulajdonosváltása Heves megye legfontosabb ügye

Az erőmű tulajdonosváltása Heves megye legfontosabb ügye

A gyöngyösi választókerület jelenéről, a várható fejlesztésekről, s a Mátrai Erőműről beszélgettem a Heves Megyei Hírlap újságírójával. Az interjú alább olvasható.

– A visontai erőmű működése országosan is meghatározó, hiszen húsz százalékát adja a magyar villamosenergia-termelésnek. Ez az egyetlen erőmű, ahol a működéshez szükséges nyersanyag is az erőműhöz tartozik, a magyar állam tulajdonában van. A hírek szerint az erőmű működése napjainkban azért is felértékelődik, mert a paksi bővítéshez is elengedhetetlen a léte – fogalmazott Horváth László.

– Helyi szempontból egyrészt a foglalkoztatásban vállal oroszlánrészt, hiszen az erőműben és az erőműhöz tartozó ipari parkban – amely az erőműre települt – összességében 9300 ember dolgozik. A Mátrai Erőmű a térség  legnagyobb munkáltatója. Ha még ehhez hozzátesszük, hogy az iparűzési adójával hány környékbeli település életében megkerülhetetlen tényező, milyen sok szolgáltatást vesz igénybe a működéséhez, s mindezt összevetjük, akkor könnyen belátható, hogy az erőmű biztonságos léte, sőt az erőmű jövőjéhez szükséges fejlesztések kérdése a megyei gazdaság, Gyöngyös gazdasága szempontjából megkerülhetetlen. Ahhoz pedig, hogy az erőmű léte biztosított legyen a 2020-as, 2030-as évtizedben is egyfelől el kell indulniuk komoly fejlesztéseknek, rekonstrukciónak, modernizációnak.

- Részben annak érdekében, hogy a meglévő száz évre elegendő lignit korszerűen és hatékonyan hasznosuljon, a szén-dioxid kibocsátás minimálisra csökkenjen. Itt kell elmondanunk, hogy ez a folyamat már elindult, hiszen 2015 őszén megkezdte működését a Mátrai Erőmű Zrt. fotovoltaikus erőműve az egykori Őzse-völgyi zagytározó tetején. Magyarország legnagyobb naperőműve akár 18,5 megawattórányi villamos energiát is tud termelni.

– Nyilván azért is került ez szóba, mert küszöbön áll a Mátrai Erőmű tulajdonos-váltása…

– A két német tulajdonos értékesíteni szeretné részvénypakettjét, mert a hagyományos erőművi kapacitásaiktól szeretnének megvállni. Az RWE (51 százalékos tulajdonos) és az ENBW (21,7 százalékos tulajdonos) részvényeladásai nyomán tehát több mint hetven százalékos tulajdonrész cserélhet gazdát.  A közeljövő legfontosabb kérdése, hogy ez hogyan zajlik le, ki lesz az új tulajdonos. Az a kérdés, hogy külföldi – mert vannak külföldi érdeklődők is –, vagy hazai vevőt találnak az erőmű több mint hetven százalékos tulajdonrészére. Az első számú érdek szerintem, hogy hazai kézbe kerüljön. Ez nemzetgazdasági szempontból stratégiai kérdés. Aztán az is kérdés, hogy ha hazai tulajdonos lesz végül, az állami vagy magán szereplő, vagy szereplők lesznek. Képviselőként én azt tartom nagyon fontosnak, hogy az új gazda elkötelezett legyen a fejlesztésekben, legyen megfelelő tőkeereje és rugalmas is tudjon lenni. Az év második felére várható, hogy lezajlik a részvényértékesítés. Ez most nem csak Gyöngyös térségének, egész Heves megyének a legfontosabb ügye.

A Mátra, mint határvonal

– Mindannyian tudjuk, ebben a térségen a Mátra gazdasági vízválasztó – mutatott rá Horváth László. – A déli oldalon, Gyöngyös és térsége folyamatos erősödésben van, a régen itt dolgozó gazdasági szereplők megtartották pozícióikat, az újonnan bejövők pedig tovább fejlesztenek. Gyöngyösön és környékén gyakorlatilag munkaerő-hiány van. Hamarosan nyílik Gyöngyöshalászon az Apollo gumigyár, épül Visontán egy gabona feldolgozó, a Procter & Gamble bővített, ott a B. Braun, vagy a Pipis-hegy komoly vállalkozásai, melyek szintén külföldre termelnek, magas a termékeik hozzáadott értéke. Szakmunkásokra van tehát hatalmas igény arrafelé, s már a minimálbér emelés előtt elindult egy olyan verseny, amely a kis és közepes vállalkozásokat szorítja: a nagy cégeknél lévő bérszínvonal őket is emelésre kényszerítette már.

– Milyen kitörési pontokat találhatnak a Mátra északi oldalán lévő települések?

– A Mátra másik oldalán megmaradtak a régóra cipelt kihívások, amelyekből a hátrányok egy részét azért már sikerült ledolgozni. Itt nagy gond az elöregedés, a foglalkoztatás, továbbra is a saját erőforrások kiaknázására kell koncentrálni. A siroki völgy egy fontos ipari bástya, a térség többi településén viszont a turizmusban lehetek kitörési pontok. A gyógyhellyé nyilvánítás stratégiai fontosságú lehetőség a Mátraderecske, Parád és Bükkszék háromszögben. Mindhárom település esélyes várományos. Nagyon szeretném, ha mind a háromnak sikerülne megszereznie, hiszen mindegyik unikális valamiért. Mátraderecskén a mofetta, Parádon a timsós víz és a mikroklíma, Bükkszéken a Salvus-víz miatt szinte biztos a siker.

- Olyan gyógyító háromszög ez, amely jól pozícionálható. Az ő sikerük pedig a környezetükre is kihathat. Mindezeken túl pedig nem hagyhatjuk szó nélkül azt a tényt: pontot kell végre tenni a recski bányatelkek ügyére is. Rövid időn belül választ kell kapnunk arra a kérdésre, hogy gondolkodik-e az állam a bányatelkek hasznosításában, vagy nem. Nyugvó pontra kell jutni.

A tragédiák nyomják a vészcsengőt

– Egy törvénymódosítás kezdeményezése, melyre két, a térségben történt gyermektragédia szolgáltatott alapos indokot, is az Ön nevéhez fűződik az elmúlt időszakban…

– Fontos lépést tettünk, de egy olyan helyzetben, amikor egy gyermekre, egy kiszolgáltatott csecsemőre a saját szülője jelenti a legnagyobb veszélyt, akarattal tör az életére, akkor letlégyen bármilyen a gyermekvédelmi rendszer, nagyon nagy hátránnyal indul a gyermek megmentéséért. Mind a gyöngyösi, mind pedig a recski esetben az a kérdés merült fel, hogy a gyermekvédelmi rendszer elég gyorsan tud-e reagálni. Mind a Gyöngyösön éhen halt kislány, mind pedig a Recsken elhunyt kisbaba esetében a családok visszaesőknek tekinthetők, hiszen kiderült, hogy a nagyobb gyerekeiket is veszélyeztették korábban.

- A törvénymódosítás, amit kezdeményeztem, s amelyhez csatlakozott több képviselő szerintem el tudja érni, hogy  bürokratikus eljárásbeli gátjai ne legyenek a gyors intézkedésnek. Ne kelljen heteket, hónapokat azzal töltenünk, hogy bejuthatnak-e a gyermekvédelmi szakemberek, a védőnő a lakásba. Ne kelljen rimánkodni, hogy elvigyék a gyereket az orvoshoz, az orvos ne elégedhessen meg azzal, hogy telefonon tájékoztatják a gyerek állapotáról. Nem hagy mérlegelési lehetőséget, hanem egyértelműsíti a veszélyeztetést a gyermekvédelmi szakemberek számára. Nekik is jó ez, mert a hibázás lehetőségét szűkíti. Kevesebb az eldöntendő kérdés. Ez egy lépés, javít a helyzeten, arra viszont nincs biztos megoldás, hogy minden gyereket megvédjünk, de mindent meg kell tennünk ezért.

- A Parlamentben erős támogatása volt ennek a törvényjavaslatnak. Tisztában vagyok vele, hogy jogszabályokkal pusztán nem lehet megoldani ezt a problémát, a környezetnek hatalmas felelőssége van. Faluhelyen ez régen nem fordulhatott volna elő. A gyöngyösi kislány hetekig vívta haláltusáját egy társasházban, és senkinek sem tűnt fel. Az érdektelenség, a bezárkózás áldozata lett az a kislány. Iszonyú kínokon ment át. Biztos vagyok benne, hogy nem a tudatlanság áldozata lettek ezek a gyerekek. Rá kell ébrednünk, a hivatalok nem hivataloskodhatnak, a tragédiák nyomják a vészcsengőt: a környezet erre nem adhat áldást.

Párbeszéd az egészségügyben, iskolaközpontok a térségben

– Megbecsülendő eredménynek tartom, hogy egy tragikusan rosszul sikerült privatizációs kísérletet követően a legyengült Bugát Pál Kórházat sikerült ebből az állapotából kihozni, helyzetét nem csak stabilizálni, de fejleszteni is. Példaértékű, hogy fejlődött ott az infrastruktúra, a gazdálkodás jobb lett, a hatékonyság is, s az eszközparkot is modernizálni tudták. Úgy lehetett ezt a több mint három milliárdot hasznosítani, hogy minden terület kapott belőle, s úgy vélem az idei esztendő is hoz majd még fejlesztési forrásokat a kórháznak. További eredmény, hogy végre eltűnőben van az a több évtizedes rossz hagyomány, hogy a megye kórházai egymás rovására működtek, rivalizáltak, szomszédvárként viselkedtek. Végre elindult a párbeszéd, közösen gondolkodnak, s ez mindenképpen szerencsés, hiszen a gyöngyösi kórház ellátási területén százhúszezer ember él.

– A másik szinte mindenkit érintő terület a közoktatásé.

– Igen, itt is elindult valami. A Klebelsberg Intézményfenntartó Központ átalakítását követően a működtetést gátló tényezők megszűntek, ám a csökkenő gyereklétszám okán át kell gondolni, hogyan lehet az iskolák működését átszervezni. A tervezett iskolacentrumok koncentrált fejlesztési  forrásokhoz jutnak majd, s ebből az épület, az energetika, a felszerelés egyszerre fejlődhet. Az oktatás megtartó erejét erősítenék ezek a központok. A gyöngyösi térségben is több ilyen centrumot tervezünk. Ez lehet például a megoldás a kompolti iskola tornatermének felújítására, hiszen a tervek szerint ott is lehet például egy iskolaközpont.

 

2017. február 4.

Forrás: www.heol.hu

 

 

Megosztás "Az erőmű tulajdonosváltása Heves megye legfontosabb ügye" az alábbiakkal

Gyöngyösi választókerület - Hasonló cikkek
okt. 27., 86 napja

Ingyenes étkezés igényelhető az őszi szünetre

Ingyenes étkezés igényelhető az őszi szünetreA kormány döntése értelmében az iskolákban a hétfőn kezdődő őszi szünetre a hátrányos és halmozottan hátrányos helyzetű gyermekek számára napi egyszeri ingyenes meleg étkezés igényelhető, amit a helyi önkormányzat jegyzőjénél kell jelezni. Idén is mind a négy iskolai szünetben, így az ...

okt. 26., 87 napja

Védjük meg Magyarországot!

Védjük meg Magyarországot!Térségünk több településén standokat állítottunk fel, hogy minél több emberhez eljusson az üzenetünk: Nem hagyjuk, hogy ránk kényszerítsék a Soros-tervet, hogy megmondják nekünk, kikkel éljünk együtt. Köszönöm segítőink önkéntes munkáját!   2017. október 26. www.horvathlaszlo.hu

okt. 9., 104 napja

Ülésezett az Önkormányzatok Mátrai Szövetsége

Ülésezett az Önkormányzatok Mátrai SzövetségeA Mátra fejlesztéséről tartott előadást Horváth László Abasáron, az Önkormányzatok Mátrai Szövetsége közgyűlésén. A Mátra kiemelt turisztikai térséggé nyilvánításának kapcsán beszámolt az eddig elvégzett közös munkáról, valamint arról, hogy a mielőbbi kivitelezés elősegítésé érdekében a kormány a légvezetékek földkábellel való ...

okt. 4., 109 napja

Beteg, sérült és elhagyott macskák lelnek otthonra Kápolnán

Beteg, sérült és elhagyott macskák lelnek otthonra KápolnánAz állatok örök és hűséges társak, nagylelkű, önzetlen barátok, akik azt is lehetővé teszik számunkra, hogy összefogjunk: önzetlenül és önkéntes alapon. A kápolnai macskaárvaház jó példa erre. A kápolnai macskaárvaház telephelyén tartott ma sajtótájékoztatót Bóday Pál, a fenntartó alapítvány kuratóriumi elnöke, ...

máj. 26., 240 napja

A 2018-as költségvetés a munkából élőkről, a családokról, a biztonságról szól

A 2018-as költségvetés a munkából élőkről, a családokról, a biztonságról szólA 2018-as költségvetés a stabilitás, a kiszámíthatóság és a fejlődés költségvetése, mely elsősorban a munkából élőkről, a gyermeket nevelő családokról és az ország védelméről szól, de minden magyar számára megteremti a lehetőséget arra, hogy ismét léphessen egyet előre a saját ...

máj. 23., 243 napja

Segítség a mátrai szőlő- és gyümölcstermelőknek

Segítség a mátrai szőlő- és gyümölcstermelőknekA szélsőséges időjárás okozta mezőgazdasági károk enyhítésére tett kormányzati intézkedésekről tartott tegnap sajtótájékoztatót Horváth László, a térség országgyűlési képviselője, Győrffy Balázs, a  Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke és Szabó Zsolt fejlesztés- és klímapolitikáért, valamint kiemelt közszolgáltatásokért felelős államtitkár Gyöngyöstarjánban.  Az elmúlt időszakban hóesés, ...

máj. 15., 251 napja

Kiemelt turisztikai térséggé válhat a Mátra

Kiemelt turisztikai térséggé válhat a MátraIdén 130 éves a mátrai turizmus. Ebből az alkalomból tartott ma konferenciát a Mátra Jövője Turisztikai Egyesület és a Gyöngyös Mátra Turisztikai Közhasznú Egyesület a mátrafüredi Hotel Ózonban. A rendezvény megnyitójában Kápolnai Nagy Ágnes, a 11 éve alakult Mátra Jövője Turisztikai ...

máj. 9., 257 napja

Június 25-én Domoszló jövője a tét

Június 25-én Domoszló jövője a tétTeltház előtt mutatkozott be a Fidesz-KDNP domoszlói polgármesterjelöltje, Paulenka Richárd. A művelődési házban megtartott rendezvényen részt vett Horváth László, a térség országgyűlési képviselője is, aki úgy fogalmazott: a település egykori vezetője, Havelant István emléke, és a domoszlóiak megérdemlik, hogy olyan ...

ápr. 6., 290 napja

Paulenka Richárd a Fidesz-KDNP domoszlói polgármesterjelöltje

Paulenka Richárd a Fidesz-KDNP domoszlói polgármesterjelöltjePaulenka Richárd a Fidesz-KDNP polgármesterjelöltje a domoszlói, időközi polgármester-választáson – jelentette be Horváth László országgyűlési képviselő a jelölttel közösen tartott, csütörtöki sajtótájékoztatóján, Domoszlón. Horváth László úgy fogalmazott: a település neve összefonódott Havelant István nevével, ugyanakkor a tragikus veszteség idő előtt kényszerít ...

márc. 30., 297 napja

Újraindulhat a lovászképzés

Újraindulhat a lovászképzésA lovászképzés újraindításának lehetőségéről zajlott egyeztetés Szilvásváradon. A szerdai megbeszélésen részt vett Román István, a Földművelésügyi Minisztérium agrárszakképzésért felelős helyettes államtitkára, Horváth László országgyűlési képviselő, Dallos Andor, a Szilvásváradi Állami Ménesgazdaság Igazgatója, Taskovics Péter, az FM ASZK főigazgatója és Asztalos ...

feb. 21., 334 napja

Keresztény bál Gyöngyösön

Keresztény bál GyöngyösönKeresztény bált rendeztek a hétvégén Gyöngyösön. Az ökumenikus összejövetelen – melyre minden felekezet tagjait várták a szervezők – közel kétszázan vettek részt. A bált Posztós Erik alsóvárosi ferences plébános nyitotta meg, aki úgy fogalmazott: a farsangi időszakhoz hozzátartozik a vidámság, a ...

nov. 28., 419 napja

Advent a Kékesen

Advent a Kékesen„Advent a várakozás megszentelése. Gyermekkorunkban éltünk így. Vágyakoztunk arra – ami biztosan megjött. Télen: az első hóesésre. (…) Az a gyerek, aki az első hóesésre vár – jól várakozik, s már várakozása felér egy hosszú-hosszú hóeséssel. Az, aki haza készül, ...

szept. 11., 1228 napja

Nyilvántartásba vették a választókerület Fidesz-KDNP színeiben, és a kormányzó pártszövetség támogatásával induló polgármesterjelölteket

Nyilvántartásba vették a választókerület Fidesz-KDNP színeiben, és a kormányzó pártszövetség támogatásával induló polgármesterjelölteket  A Fidesz-KDNP pártszövetség Heves megye 2. számú választókerületének 28 településén indított polgármesterjelöltet, további 4 településen pedig a kormányzó pártszövetség támogatásával mérettetik meg magukat a településük vezetéséért indulók az október 12-ei önkormányzati választásokon. A rendelkezésükre álló két hét alatt a polgármesterjelöltek ...

aug. 22., 1248 napja

Bemutatkoztak a gyöngyösi választókerület polgármesterjelöltjei

Bemutatkoztak a gyöngyösi választókerület polgármesterjelöltjei50 nap áll előttünk az önkormányzati választásig, amelynek a tétje igen nagy, hiszen a választópolgárok arról döntenek, hogy egy-egy települést, közösséget kik, milyen irányba vezetnek majd a következő 5 évben – mondta Horváth László, országgyűlési képviselő a Fidesz-KDNP jelöltjeit bemutató ...

jún. 24., 1307 napja

Erős, sikeres Gyöngyös a cél: Dr. Tatár László, a Fidesz polgármesterjelöltje

Erős, sikeres Gyöngyös a cél: Dr. Tatár László, a Fidesz polgármesterjelöltjeA Fidesz Gyöngyösi Szervezete egyhangú ajánlása alapján Dr. Tatár Lászlót javasolta a kormánypárt gyöngyösi polgármesterjelöltjének. A héten véglegessé válik a Fidesz-KDNP képviselőjelöltjeinek listája is a városban. Ebben az évben már döntöttek az emberek arról, kik vezessék az országot, és kik képviseljék ...