A Kormány elindította a Kincsem – Nemzeti Lovas Program végrehajtását

A Kormány elindította a Kincsem – Nemzeti Lovas Program végrehajtását

Magyarország kormánya 2013. március 27-én elfogadta a Nemzeti Lovas Programban meghatározott feladatokról és a kiemelt feladatok végrehajtásához szükséges intézkedésekről szóló 1061/2012. (III. 12.) Korm. határozat módosításáról szóló előterjesztést, melyet Horváth László, a nemzeti lovas stratégia előkészítésére és végrehajtására kinevezett miniszterelnöki megbízott készített.

A kormány határozott arról, hogy biztosítja a szükséges forrást a 2013 szeptemberében induló nemzeti lovaskultúra oktatáshoz, amely közel 200 iskolát érint. Ennek eredményeként az általános iskolákban a mindennapos testnevelés keretében elkezdődhet a nemzeti lovaskultúra oktatása, választható tantárgyként, 3-4-5 osztályban, felmenő rendszerben.


  (Horváth László a nemzeti lovas stratégia előkészítésére és végrehajtására kinevezett miniszterelnöki megbízott)

 

Emellett a kormány döntése értelmében az elkövetkező hónapokban folytatódik és elkészül a magyarországi lovastúra útvonalhálózat gerincét képező Eurohorse lovastúra útvonal.

A kormány meghatározta a támogatandó létesítményfejlesztéseket is – ide tartozik az Óbudai Lovas Park és Oktatási Központ, a Lovas Polgárőr Akadémia, és a Nemzeti Lovarda –, valamint elrendelte a 2013. évi lovas rendezvények forrásszükségletének felmérését.

Az előterjesztésben foglaltak alapján a kormány döntött arról, hogy a lovaságazat helyzetének további javítása érdekében az állami ménesgazdálkodási feladatok egységes szakmai irányítás mellett, és – a nemzeti parkok területén működő ménesek kivételével – integrált költségvetési szerv keretében kerüljenek ellátásra.

Ennek érdekében a Szilvásvárad Állami Ménesgazdaság bázisán új költségvetési szerv létrehozása valósuljon meg, amelynek elnevezése: Kozma Ferenc Nemzeti Ménes Igazgatóság. Az Igazgatóság alapítója a Vidékfejlesztési Minisztérium, amely az Agrárgazdaságért Felelős Államtitkársághoz tartozó feladatkörében érintett szervezeti egysége útján biztosítja a lovaságazat szakmai irányítását és felügyeletét.

A lovaságazat egységes kezelését és fejlesztését szükségesnek tartjuk, mert jelentősen hozzájárulhat új munkahelyek teremtéséhez, a vidékfejlesztéshez, az ország turisztikai vonzerejének növeléséhez, az ország-kép javításához. Magyarország társadalmi és gazdasági felzárkózását az Európai Unió fejlett államaihoz elősegíti a lovaságazat fejlesztése, mivel számos más területhez szorosan kapcsolódik, érintve a gazdaságot, turizmust, vidékfejlesztést, oktatást, sportot, kultúrát, egészségügyet.

Ezen összefüggésekből az is látszik, hogy a lovaságazat fejlesztése csak összefüggéseit felmérve, rendszerben képzelhető el hatékonyan, ennek megfelelően a lovaságazat sikeres fejlődése eredményeket indukál ezekben az ágazatokban is.

2013.04.02. Forrás: Miniszterelnökség

Megosztás "A Kormány elindította a Kincsem – Nemzeti Lovas Program végrehajtását" az alábbiakkal

Nemzeti Lovas Program - Hasonló cikkek
nov. 13., 526 napja

30 év után újjászületik a Szilvásváradi Lovas Centrum

30 év után újjászületik a Szilvásváradi Lovas CentrumA Kincsem Nemzeti Lovas Program legnagyobb vidéki beruházásának keretében egy új, európai színvonalú fedeles lovardát adtak át szombaton,Szilvásváradon. A közel 1,9 milliárd forintos beruházás keretében egy bemelegítő pálya, valamint egy 700 néző befogadására alkalmas fedett versenypálya épült. Horváth László, a térség országgyűlési képviselője köszöntőjében ...

júl. 21., 1737 napja

Fókuszban a lovas társadalom

Fókuszban a lovas társadalomA magyar nemzet lóháton talált hazára, s a ló motívuma számos népmesénket, szólásunkat, közmondásunkat, de még településeink nevét is ékesíti – mondta szombaton a kormány lovasokért tett intézkedéseiről Szilvásváradon tartott sajtótájékoztatóján dr. Selmeczi Gabriella a Fidesz szóvivője. A hétvégén a ...

ápr. 29., 1820 napja

Az Erdőtörvény „egyszavas” módosítása

Az Erdőtörvény „egyszavas” módosításaAz erdei utakat használó lovasok és a gyalogos turisták megkülönböztetésének megszüntetése érdekében nyújtott be önálló képviselői indítványt a Parlamentben Potápi Árpáddal közösen Horváth László országgyűlési képviselő. „Az erdőről, az erdő védelméről és az erdőgazdálkodásról szóló 2009. évi XXXVII. törvény módosításáról” ...