A gyermekvédelmi szabályozás szigorítására tettek javaslatot

A gyermekvédelmi szabályozás szigorítására tettek javaslatot

Selmeczi Gabriella országgyűlési képviselő, a Fidesz emberi erőforrások kabinetjének vezetője és Horváth László országgyűlési képviselő szerdán nyújtották be a gyermekvédelmi szabályozás módosítására tett szigorító javaslataikat az Országgyűlésnek.

Selmeczi Gabriella a törvénymódosítási javaslatok kapcsán tartott szerdai sajtótájékoztatón kifejtette: a gyermekvédelmi rendszer erősítése a politika, az államigazgatás és a közigazgatás számára is folyamatos kötelesség. A képviselőnő ismertette a kormányzat közelmúltban tett gyermekvédelmi intézkedéseit: a gyermekbarát kihallgatószobák létrehozását, a kiskorúak sérelmére elkövetett szexuális bántalmazások elévülhetetlenségét, a családbarát gyermekvédelmi központot és az óvodai-iskolai családsegítés rendszerét. Álláspontja szerint a gyermekvédelem az egész társadalom ügye, amelyben olyan szigorú jogbiztonságra van szükség, hogy ne fordulhasson elő egyetlen vészjelzés elmulasztása sem. Az elmúlt időszak súlyos eseteit elfogadhatatlannak tartják, ezért most törvénymódosításokkal kívánják tovább szigorítani a gyermekvédelmet.

Selmeczi Gabriella bejelentette: szerdán Horváth Lászlóval, Gyöngyös és térsége országgyűlési képviselőjével közösen a gyermekvédelemmel összefüggő törvények módosításaira vonatkozó javaslatcsomagot nyújtanak be, amely egy határozott lépés a gyermekvédelem megerősítésében.

Horváth László úgy fogalmazott: egyetlen gyermek életét sem lehet feláldozni, s a gyermekvédelmi jelzőrendszernek kötelessége és felelőssége, hogy a gyermeki élet védelmét mindennél fontosabbnak tartsa. Mint mondta: a gyöngyösi, a recski és az agárdi gyermekek tragikus halála az egész ország közvéleményét megrázta, a tragédiák okán született meg a törvénymódosítási javaslatcsomag. Az előterjesztésben igyekeztek tükröztetni azokat a tapasztalatokat, ajánlásokat, melyeket a szakhatóságok, illetve az ombudsmani hivatal által folytatott vizsgálatok fogalmaztak meg.

A törvénymódosító javaslatcsomag célja, hogy a gyermekvédelmi jelzőrendszer tagjainak szoros és világos együttműködési kötelezettsége legyen, annak érdekében, hogy minél kevesebb mulasztást és hibát követhessenek el. Horváth László hangsúlyozta: „Itt a hiba és a mulasztás is életveszélyes. Csak úgy járhat sikerrel a gyermek életéért folytatott küzdelem, ha a rendszer nem téved, nem mulaszt és nagyon világos szabályok mentén, szorosan együttműködnek a szereplők.” . Emlékeztetett arra, hogy a gyöngyösi tragédia esetében a vizsgálatok megállapították, hogy egyes eljáró szereplők, intézmények és hatóságok nem az ügy súlyához, nem a veszély mértékéhez igazodó döntéseket hoztak, sőt, mulasztások is történtek.

Horváth László kiemelte: törvényben kívánják rögzíteni a védőnői ellátás visszautasításának tilalmát, valamint kötelezővé tennék az együttműködést a háziorvossal, házi gyermekorvossal, köznevelési intézményekkel, továbbá a szűrő- és státuszvizsgálatokon történő megjelenést is. Ha ez nem történne meg, azaz a szülő nem tenne eleget a kötelezettségének, a javaslat szerint az illetékes hatóság elrendelhetné annak végrehajtását. Szavai szerint: „Meg akarjuk akadályozni, hogy bárki zárt ajtók mögé rejthesse a gyermeket és ott visszaéljen annak védtelenségével és kiszolgáltatottságával.” Ha a szülők elzárkóznak az együttműködéstől, akkor a javaslat szerint az súlyos veszélyeztetésnek minősül, és jogi lehetőséget teremt az azonnali beavatkozásra, akár hatósági kényszerintézkedéssel. Emlékeztetett arra, hogy a tragikusan elhunyt gyöngyösi kislány születése előtt már baljós jelek mutatkoztak, hiszen az anya elutasított minden együttműködést, a gyermek születése után pedig írásban is lemondott a védőnői ellátásról.

Az előterjesztők változtatni kívánnak azon a jelenleg túlságosan sok időt igénylő gyermekvédelmi eljárásrenden is, amely a szülők elővezetéséről rendelkezik: a javaslat alapján ehhez nem lenne szükséges az előzetes ügyészségi jóváhagyás. A képviselő úgy fogalmazott: „ezekben a veszélyhelyzetekben az időhúzás is életveszélyes.” Gyöngyösön egyszer sem tudták meghallgatni a szülőket, mert az idézésekre nem reagáltak, az elővezetés pedig csak előzetes ügyészi jóváhagyás esetén lett volna lehetséges. Horváth László szerint a törvényjavaslat elfogadásával a gyermek veszélyeztetése esetén a gyermekvédelmi eljárások jelentősen gyorsulnának.

Horváth László az egészségügyben gyermekekkel dolgozók jelentési kötelezettsége kapcsán kifejtette: egyértelművé kívánják tenni az együttműködési protokollt. Álláspontja szerint az a gyakorlat nem folytatható, hogy a háziorvos a szülőtől telefonon keresztül elfogadhassa a gyermek státuszáról vagy egészségügyi állapotáról szóló információkat. A gyöngyösi kislány halála előtt a háziorvos elfogadta azt, hogy az anya telefonon mondta be, mennyit gyarapodott – az akkor már hónapok óta éhező – gyermek súlya.

A törvénymódosító csomag tartalmazza, hogy a jövőben a gyermekvédelmi rendszer egyesített ügyként kezelje a testvérek, féltestvérek ügyeit. A képviselő felidézte, hogy a recski esetben egy 2 hónapos baba a szülői erőszak áldozata. A gyermek idősebb testvére ügyében korábban már bántalmazás miatt indult eljárás. Ezért arra is javaslatot tesznek, hogy a testvérek ügyeit összevontan kell kezelni, akár egy családban élnek, akár külön-külön.

Horváth László hangsúlyozta: „a gyermeki életek védelme mindent megelőző kötelezettség. A figyelmesség és a fegyelmezettség hiánya életekbe kerülhet. A gyermekvédelmi törvények módosításával világos, átlátható, számon kérhető szabályozásra tesznek javaslatot. Ez életeket menthet”.

2016.10.13.

horvathlaszlo.hu

 

Megosztás "A gyermekvédelmi szabályozás szigorítására tettek javaslatot" az alábbiakkal

Nincs tolerancia - Hasonló cikkek
nov. 28., 56 napja

Szigorúbban büntetik a gyermekek elleni szexuális erőszakot

Szigorúbban büntetik a gyermekek elleni szexuális erőszakot Az Országgyűlés kedden módosította a büntető törvénykönyvet (Btk.), így januártól szigorúbban büntethető a 12 évesnél fiatalabb gyermekek sérelmére elkövetett szexuális erőszak.  A fideszes Selmeczi Gabriella, Répássy Róbert és Horváth László javaslatát 173 igen szavazattal fogadták el a képviselők. A törvénymódosítás alapján a ...

okt. 21., 94 napja

Újabb szigorítások a gyermekek védelmében

Újabb szigorítások a gyermekek védelmébenHorváth László, a térség országgyűlési képviselője (Fidesz-KDNP) a napokban vezérszónokként szólalt fel az Országgyűlésben a büntető törvénykönyv (Btk.) szigorítása érdekében. A felszólalásban javasolta: a nemi élet szabadság és a nemi erkölcs elleni bűncselekményt elkövetőt – ha cselekményét tizennyolcadik életévét be nem töltött személy sérelmére ...

máj. 24., 609 napja

Horváth László: törvénymódosítás szükséges a gyermekvédelem szigorításához

Horváth László: törvénymódosítás szükséges a gyermekvédelem szigorításáhozElképesztő, megdöbbentő, megmagyarázhatatlan, felháborító, felfoghatatlan – ezek a jelzők együtt és külön-külön is igazak a tragikusan elhunyt gyöngyösi kislány sorsával kapcsolatban – mondta Horváth László országgyűlési képviselő keddi, Gyöngyösön tartott sajtótájékoztatóján. Hangsúlyozta: Kiara halála nemcsak a gyöngyösieket, hanem az egész ország ...

dec. 2., 1513 napja

Úgy tűnik: a hvg.hu–hoz megint besétált valaki

Úgy tűnik: a hvg.hu–hoz megint besétált valakiA hvg.hu „Kézilabdás trafikháló és egy fideszes kormánymegbízott” című cikkében személyem és néhány Gyöngyösön trafikot üzemeltető vállalkozó összefüggésében a bátortalanul vádló „kapcsolatba hozható”, az „úgy tűnik” és a „hozzá köthető” kifejezéseket használja. A szóhasználat talán nem véletlen: még a hvg.hu sem ...

ápr. 20., 2104 napja

Fel kell számolni a szervezett családi bűnözést!

Fel kell számolni a szervezett családi bűnözést!Amint azt a Heves Megyei Rendőr-főkapitányság a nyilvánossággal tudatta, a napokban egy rendkívül súlyos bűncselekményekkel vádolható rablóbandát fogtak el Vámosgyörk közelében, akciófilmbe illő körülmények között, lesben állás, hosszú üldözés után. Horváth László, a Heves Megyei Kormányhivatalt vezető kormánymegbízott ma sajtótájékoztató ...