A fogyatékkal élők szilvásváradi befogadása

A fogyatékkal élők szilvásváradi befogadása
Az, hogy a bélapátfalvi intézményben élők elhagyhassák a jelenlegi tömegintézményt Magyarország 1998-as kötelezettsége, egy hasznos, és emberi ügy, amely mellett minden eszközzel kiállunk. A fogyatékkal élőknek egy új, egy szabadabb élet kezdete a lakóotthon, emellett a befogadó települések számára is számos előnnyel jár, többek között mintegy száz új munkahely teremtésével, és a szociális szolgáltatások jelentős bővülésével. Mindezek ellenére a program több településen hatalmas ellenállásba ütközött, és mások által gerjesztett indulatok szabadultak el.

Bár korábban kértem a pályázat felülvizsgálatát, de félreértés ne essék, nem a szilvásváradi turizmust féltettem. A fogyatékkal élők érdekében nem lehetett figyelmen kívül hagyni azt a gerjesztett, ellenséges hangulatot, amit a tájékozatlanság teremtett Szilvásváradon. A kialakult helyzet abban a pillanatban nagyon messze állt a befogadó közeg fogalmától.

A párbeszéd, és csak a párbeszéd jelent megoldást az ilyen helyzetekben. Valójában a pályázónak, a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság Heves Megyei Kirendeltségének sokkal intenzívebb és alaposabb tájékoztatást kellett volna adnia az érintett embereknek, a környéken élőknek. Számomra az elmúlt két hét tanulsága az, hogy továbbra is meg kell hallgatnunk az embereket, fogyatékosokat és egészségeseket egyaránt. Csak ez tudja feloldani a konfliktusokat, tompítani az ellenérzéseket. Ennek az eredménye az, hogy mára már közeledtek az álláspontok, helyben csitultak az ellenérzések.

A szilvásváradi közmeghallgatás után, az érintett települések lakosaival, vezetőivel, a lehetséges szomszédokkal, az ügyet ellenzőkkel és támogatókkal folytatott beszélgetéseim eredményeképpen megszületett a megoldás. Mind az öt érintett település képes befogadni a fogyatékkal élőket.

A fogyatékkal élő embertársaink integrálását diktatórikusan, erőből, a lakosság véleményének figyelmen kívül hagyásával nem lehet és nem szabad kierőszakolni. Azok nem mi vagyunk.

A Fidesz mindig is meghallgatta az emberek véleményét, mert tudjuk, hogy más nem vezet eredményre.
Nem kérünk abból, hogy az ellenzék a megoldás helyett hisztériát gerjeszt, és saját céljaira felhasználva politikai tőkét próbál kovácsolni a fogyatékkal élők ügyéből, aztán oldja meg, aki akarja!

Azonban a magát demokratikusnak nevező ellenzék itt helyben nem beszélt emberekkel, nem vette a fáradtságot, hogy bárkivel kommunikáljon. Az internet mögé bújva, messziről szítja a feszültséget a település lakói között, nem törődve azzal, hogy már létezik megoldás. A fogyatékkal élő emberek ügyét politikai kampánycélokra használja fel. Megoldást most sem tudnak kínálni, a megoldás ismét ránk vár.

A személyemet illető kritikákat az ellenzéktől természetesnek veszem, hiszen részükről elindult a kampány. Viselkedésükkel azt bizonyítják, hogy sem most, sem a jövőben nem várhatunk tőlük megoldást. Nekik nincs felelősségük, bármit megtehetnek, de a megoldást nekünk kell megtalálni. Az alantas hangulatkeltés ellenére továbbra is hiszek a párbeszéd erejében és az itt élők emberségében.

www.horvathlaszlo.hu
2013.09.20

fotó: Gál Gábor

Megosztás "A fogyatékkal élők szilvásváradi befogadása" az alábbiakkal

Párbeszédből születik - Hasonló cikkek
nov. 26., 58 napja

Részvételi rekordot döntött a Nemzeti Konzultáció

Részvételi rekordot döntött a Nemzeti KonzultációRészvételi rekordot döntött a Nemzeti Konzultáció: eddig 1 millió 754 ezer 128 kérdőív érkezett vissza! Fontos információ, hogy december 1-ig meghosszabbították a kérdőívek visszaküldési határidejét! Köszönöm önkénteseinknek az elkötelezett munkát, péntekig folytatjuk! Védjük meg Magyarországot!   2017. november 26. www.horvathlaszlo.hu

nov. 20., 64 napja

Gál Kinga tartott előadást a megyeházán

Gál Kinga tartott előadást a megyeházánGál Kinga, az Európai Néppárt alelnöke, az Európai Parlament képviselője tartott előadást pénteken, a Megyeházán. Képviselő asszony a bizottsági szakasztól az Európai Parlament döntéséig küzdött a felháborító javaslatcsomag ellen, melyet minden törekvésünk ellenére elfogadtak Brüsszelben. A döntés szerint a tagállamok közötti ...

nov. 17., 67 napja

Védjük meg Magyarországot!

Védjük meg Magyarországot!Óriási érdeklődés, teltház, közel 300 résztvevő a tegnap esti gyöngyösi Nemzeti Konzultációs fórumon. Megdöbbentő és felháborító aktualitást kapott a rendezvény, hiszen épp a kezdés előtt érkezett a hír: Soros szövetségesei megszavazták a Soros-terv több pontját az Európai Parlamentben! A minden eddiginél veszélyesebb ...