180 millió forintból újul meg a gyöngyösi idősek otthona

http://horvathlaszlo.hu/wp-content/uploads/2013/11/813_6919.jpg180 millió forintból újul meg a gyöngyösi idősek otthona

Jelentős, 180 millió forintos vissza nem térítendő támogatás segítségével újulhat meg a gyöngyösi Kistérségi Humán Szolgáltató Központ által működtetett Idősek Bentlakásos Otthona. A Társadalmi Infrastruktúra Operatív Program (TIOP) keretében megvalósuló projekt egyaránt szolgálja a lakók életminőségének javítását és az épület korszerűsítését, infrastrukturális fejlesztését.

A szerdai projektindító rendezvényen Horváth László kormánymegbízott elmondta: régebben a család gondoskodott az idős emberekről, ám mára a hagyományos nagycsaládok felbomlottak, ezért nő a jelentősége ezen a területen az állami, kormányzati szerepvállalásnak. Az idősek megbecsülése erkölcsi kötelesség. Nem térhet vissza az a politika, amely ezt az erkölcsi kötelességet elmulasztotta. Az idős emberek világában nem a pénz, hanem a biztonság és a méltóság az elsődleges. A biztonságot, méltóságot nyújtó fejlesztéshez pénz szükséges, s ez most Gyöngyösön rendelkezésre áll. Nagyon lényeges a lakók megfelelő tájékoztatása, lelki felkészítése is a beruházáshoz kapcsolódó ideiglenes költöztetésről, hiszen az idősek sokkal nehezebben viselik a változásokat.

Az eseményen köszöntőt mondott Faragó László, a város polgármestere, a Gyöngyös Körzete Többcélú Kistérségi Társulásának elnöke és dr. Réthy Béla alpolgármester, Maka Piroska, a Kistérségi Humán Szolgáltató Központ igazgatója pedig ismertette a projekt részleteit.

A Gyöngyösön a Dózsa György u. 20-22. szám alatt található otthonban jelenleg száz idős embert gondoznak a gyöngyösi járás területéről. A beruházás során a nem megfelelő műszaki állapotú épületet akadálymentesítik, szigetelik, modern nyílászárókkal, energiatakarékos berendezésekkel, eszközökkel szerelik fel. A lakóterek és a közösségi terek zsúfoltsága csökken, e terek a funkcióik átcsoportosításával mintegy 250 négyzetméterrel bővülnek. Egy teljesen új imaszoba is létesül, mivel eddig nem volt vallásgyakorlásra alkalmas, meghitt környezet a lakók számára. Felújítják az otthon huszonnégy dolgozójának öltözőit is, a nővérszobákba pedig informatikai rendszer kerül.

A kivitelezési munkák a közbeszerzést követően, előreláthatólag jövő márciusban kezdődnek és szeptemberre fejeződnek be. A bontásban, a lakók ideiglenes átköltöztetésében, majd az építkezés utáni területrendezésben közfoglalkoztatottak is részt vesznek.

www.horvathlaszlo.hu

fotó: Gál Gábor

2013. november 6.

Megosztás "180 millió forintból újul meg a gyöngyösi idősek otthona" az alábbiakkal

Első az egészség - Hasonló cikkek
feb. 13., 69 napja

Nagyszerű adatok a Mofettából: 2017-re megduplázódott a gyógykezelések száma!

Nagyszerű adatok a Mofettából: 2017-re megduplázódott a gyógykezelések száma!Az első Orbán-kormány támogatásával Mátraderecskén megépült hazánk egyetlen gyógygázfürdője, egy 2012-es kormányrendelet szerint már 85%-os támogatással, receptre is igényelhető lett a kezelés. 2017-re újabb jelentős eredményt értünk el, gyógyhellyé nyilvánították Mátraderecskét. Tavaly már több mint 36 ezer mofetta-kezelés segített enyhíteni a ...

okt. 31., 174 napja

Béremelés az egészségügyben!

Béremelés az egészségügyben!Novembertől mintegy 98 ezer egészségügyi dolgozó, köztük 79 ezer szakdolgozó és 16 ezer szakorvos bére emelkedik. Az orvosok újabb 100 ezer forintos emelést kapnak, míg a szakvizsgával még nem rendelkezők és a gyógyszerészek 50 ezer forintos, a szakdolgozók pedig 12%-os ...

márc. 16., 403 napja

Babamentő inkubátor Gyöngyösön

Babamentő inkubátor GyöngyösönBabamentő inkubátort adtak át a gyöngyösi Bugát Pál Kórházban csütörtökön. Horváth László, a térség országgyűlési képviselője úgy fogalmazott: az inkubátor ugyan egy kis eszköz, de annak az újszülöttnek, akinek az életben maradását szolgálja majd, az egész világot jelentheti. Hozzátette: a kórház ...